Siófokon tervezett gázolásos merényletet a magyar iszlamista

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Terrorcselekmény előkészülete miatt emelt vádat az ügyészség a Budapesti Gazdasági Főiskola diákja, V. Kende ellen – derült ki a fővárosi főügyész közleményéből. Az ügyészség vádirata szerint a fiatalember egy társával az online térben abban állapodott meg, hogy közösen, egyidőben követnek el nagy hírértékkel bíró, egész Európa lakosságának rettegését kiváltó merényletet úgy, hogy a vádlott autóval a siófoki sétányon a turisták tömegébe hajt, eközben társa pedig Budapesten követ el majd a vádlott által elkészített csőbombával – bombamerényletet.

A vádirat szerint a most 22 éves férfi 2020 júniusában egy budapesti mecsetben felvette az iszlám vallást, 2021. év tavaszára pedig már az iszlám radikális, dzsihádista irányzatának követője és az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett. Olyan magas szintre lépett a bizalmi körben, hogy már belépőkódja volt chatszobákba, ahol az iszlamisták már konkrét terveket szőttek merényletek elkövetésére.

Az ügyészség azt is megállapította, hogy Kende már lépéseket is tett a csőbomba legyártására. Az interneten rendelt olyan eszközöket és vegyianyagokat, amelyek repeszképző anyagokkal, mint szögek, csavaranyák, vagy csapágygolyók egy komoly robbanószerkezet elkészítésére alkalmasak. A gázolást nyilván a nizzai és a berlini terrortámadások ihlették. A beszervezett fiatalok látták, hogy ezzel a módszerrel lőfegyver nélkül is sok embert meggyilkolhatnak és megnyomoríthatnak. Az, hogy az idén egyszerre két magyar fiút is sikerült beszerveznie az Iszlám Államnak azt mutatja, hogy ha már nincs is területük, az online térben továbbra is ott a veszélyes ideológia és persze a toborzók is. Róluk már azt sem lehet biztosan tudni, hogy Bagdadban, Rakkában vagy más közel-keleti városokban vannak, vagy netán Bécsből, Párizsból vagy Brüsszelből üzemeltetik a weboldalakat és chatszobákat.

Politikailag is veszélyes lett volna, ha sikerülnek a merényletek, hiszen a magyar baloldal rögtön azzal érvelt volna, hogy lám-lám nincsenek migránsok ám mégis vannak terroristák, tehát a két jelenség egymástól független. Persze érdekes lesz egy nap megtudni, hogy mi motivál egy jómódú, polgári családban felnőtt fiatalt, hogy gyilkoljon és saját életét is feláldozza. Igaz utóbbit így is megtette, mivel az ügyészség életfogytiglani szabadságvesztést kért Kendére, úgy, hogy még feltételesen se lehessen soha szabadlábra bocsájtani. Merénylőtársáról is hamarosan döntés születik az ügyészségen.

Az, hogy sikerült meggátolni a dupla merényletet, a magyar szakszolgálatok munkáját dicséri, nélkülük hazánk is felkerült volna a terrorizmus sújtotta országok térképére.

Georg Spöttle

Kiemelt képünk illusztráció!

Előző sztori

Lila volt kedden este a Dóm és a Szent Gellért Fórum is

Következő sztori

Három egyfelvonásos táncjátékot mutat be a Szegedi Kortárs Balett