Hallgassa meg

Orbán Viktor: az oltatlanok életveszélyben vannak

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szokásos péntek reggeli interjúját adta ma is a kormányfő, ahol a koronavírus mellet szót ejtett a minimálbér-emelésről, EU csúcsról és határvédelemről is.

Az oltatlanok veszélyben vannak

Orbán Viktor rögtön az erősödő járványhelyzetre reflektált, és elmondta, hogy még mindig az oltás véd a legjobban a vírus ellen – a védelmi intézkedések csak lassítják azt, ezért a kormány egyelőre még nem tervez bevezetni szigorításokat.

Az oltottak nincsenek veszélyben, az oltatlanok viszont életveszélyben vannak.

-szögezte le a miniszterelnök. Szerinte az általános oltási kötelezettséget nem fogadnák el az emberek, de talán most növekedni fog az átoltottság, hogy megadták a kötelező oltás lehetőségét a munkáltatók számára. Ha az embernek egy munkahelyi közösségben, a kollégáik írják elő, könnyebben elfogadják az oltási kötelezettséget.

A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, az oltatlanoknál a megbetegedés kockázata tízszer nagyobb. A súlyos betegek között az oltottak aránya sokkal alacsonyabb.

Nemzetközileg is kiemelkedő a minimálbér-emelés

Ha rosszul határozzák meg az új minimálbért, az akár vállalati csődöket okozhat, ezért a kormány csak közvetítőként van jelen a felek között és anyagi terheket vállal át. Jelen esetben, hogy lehetséges legyen a 20%-os emelés és 200 ezer forint legyen a minimálbér nagyon jelentős adócsökkentésre van szükség a munkáltatók felé – erről a kormány már megállapodott.

A 200 ezer forintos minimálbér nagyon nagy lépés, egy év alatt 20%-ot emelni nemzetközileg is kiemelkedő.

Decemberben EU csúcs

A jövő hónapban lesz a következő miniszterelnöki csúcs, ahol fontos kérdés dől majd el a klímavédelemmel kapcsolatban. A közép-európai tagállamok ellenálnának a lakások és autók megadóztatásának, amit a nyugatiak viszont elfogadnának.

A miniszterelnök azt is kiemelte, hogy Európában rezsiválság van, amit Magyarország csak azért tudott elkerülni, mert nem engedett a multik nyomásának a gázárak folyamatos emeléséről.

A határvédelem költségekkel jár

Nagyon is szükség van a határvédelemre, hiszen az illegális bevándorlás szemmel láthatóan erősödik. Orbán Viktor elmondta, hogy a határvédelemre eddig elköltött 500 milliárd forint felér a családosok SZJA-visszatérítésével.

Szerintem méltányos lenne, hogy ennek egy részét térítsék meg. Még nem nyertem meg ezt a vitát, de közelebb állok hozzá, mint bármikor. Még néhány hónap és fizetni fognak.

-jelentette ki a kormányfő.

Itt meg is lehet hallgatni a teljes beszélgetést:

Előző sztori

Neked könnyű lehet – üvöltötte 400 torok!

Következő sztori

Kocsmába se mehessenek az oltatlanok – emelte a tétet a szegedi virológus