Közel megduplázódtak az esetszámok, Szegeden emelkedett a vírus szennyvízkoncentrációja

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fehérgyarmat, 2021. április 3. Ápolók a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. Az intézmény kizárólag COVID-ellátást végez. MTI/Balázs Attila

Egyre csak haladunk a negyedik hullám csúcspontja felé, azonban a szakértők egyetértenek abban, hogy a tetőzés még várat magára – ugyanakkor a mai járványadatok már meghaladták a második hullám csúcspontját, ami nagyjából tavaly ilyenkor volt. Mindeközben az SZTE dolgozói számára is kötelezővé tették a koronavírus elleni védőoltás felvételét.

Aggasztóan nagyot ugrottak tegnaphoz képest számok, az újonnan regisztrált koronavírus fertőzöttek majdnem duplájára emelkedtek. Ezzel szemben a halálos áldozatok nem mutatnak ilyen szintű növekedést, aminek minden bizonnyal a magas szintű átoltottság az oka. Aki rendelkezik vakcinával, 1 százaléknál is kisebb az esélye, hogy megbetegszik, ha pedig ez bekövetkezne, enyhe lefolyásra lehet számítani.

Szegeden is tovább nőtt a koronavírus örökítőanyag átlagkoncentrációja a szennyvízben, ez a tendencia várhatóan országszere tovább folytatódik. A vizsgált települések nagy részén emelkedő tendencia látható, azonban a felük stagnál. Csökkenő tendencia egyetlen városban sem tapasztalható.

Ábra: NNK

Tegnap 8434 új fertőzöttet igazoltak, és elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg. A gyógyultak száma folyamatosan nő, eddig 813 376-an győzté le a kórt, az aktív fertőzöttek száma pedig 78 025 főre emelkedett. Jelenleg 4830 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 463-an vannak lélegeztetőgépen.

Előző sztori

Holnap gyakorlatoznak a Csillagban, a környéken forgalomkorlátozás lehet

Következő sztori

Sárosi Laura visszavonul