“Brüsszel” nem finanszíroz kerítéseket és szögesdrótokat

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Európai Bizottság megkapta Orbán Viktor migrációs témájú levelét, hamarosan válaszolnak is a magyar miniszterelnöknek – jelentette be a testület illetékes szóvivője szerdán Brüsszelben. A szóvivő elmondása szerint Ursula von der Leyen elnök és a bizottság álláspontja hosszú ideje ismert és világos a kérdésben, eszerint

NEM FINANSZÍROZNAK KERÍTÉSEKET UNIÓS PÉNZBŐL

írja a Magyar Nemzet.

Mint arra a bizottság részéről emlékeztettek, Von der Leyen elnök október 22-én egy hasonló kérdésre adott válaszában már leszögezte: az EU nem ad pénzt falakra és szögesdrótokra. A bizottsági elnök az októberi uniós csúcstalálkozón adta az említett nyilatkozatot.

AZ EU PÉNZÜGYI ESZKÖZÖKKEL TÁMOGATJA A HATÁRVÉDELMET, DE EZEKET NEM LEHET KERÍTÉSÉPÍTÉSRE FORDÍTANI

– mondta akkor.

Szerdán Brüsszelben a szóvivői szolgálat részéről a magyar miniszterelnök levelére reagálva azt is hozzátették: nem az a kérdés, hogy az EU támogatja-e a külső határok védelmét, hiszen erre rendelkezésre állnak uniós források.

“A KÉRDÉS AZ, HOGY A KERÍTÉSEKRE JÁR-E PÉNZ”

– szögezték le az EB tavaly meghirdetett migrációs csomagját is szóba hozva. Mint a szóvivő fogalmazott, a csomagban lévő elemek is lehetővé teszik, hogy az uniós értékek alapján, a közösségi joggal összhangban védjék a külső határokat.

590 milliárdos számlát nyújtott be “Brüsszelnek” Orbán Viktor

Orbán Viktor kedden küldött levelet küldött Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. A miniszterelnök szerint a valódi európai szolidaritás jegyében Brüsszelnek is ki kell vennie a részét a határvédelem költségeiből. Magyarország mellett 12 uniós tagállam már október elején levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben azt kérték, hogy a határvédelmi kerítések építésére és fenntartására uniós források is álljanak rendelkezésre – számolt be minderről Orbán Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára a közösségi oldalán.

A MAGYAR ADÓFIZETŐKNEK MINDEZIDÁIG 590 MILLIÁRD FORINTJUKBA KERÜLT A DÉLI HATÁR VÉDELME.

A lengyel törvényhozás alsóháza pedig a múlt héten döntött arról, hogy mintegy 126 milliárd forintnyi złotyt fordít csak a határvédelmi kerítés befejezésére.

MAGYARORSZÁG MELLETT 12 UNIÓS TAGÁLLAM MÁR OKTÓBER ELEJÉN LEVÉLBEN FORDULT AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ELNÖKÉHEZ, AMELYBEN AZT KÉRTÉK, HOGY A HATÁRVÉDELMI KERÍTÉSEK ÉPÍTÉSÉRE ÉS FENNTARTÁSÁRA UNIÓS FORRÁSOK IS ÁLLJANAK RENDELKEZÉSRE

– közölte az államtitkár.

Ezt követően az uniós tagállamok állam- és kormányfői az Európai Tanács október végi ülésén elfogadott dokumentumban egyértelmű utasítást adtak az Európai Bizottságnak. Az alapoktól kezdve újra kell építeni az Unió migrációs politikáját: a 21. század tömeges migrációjához kell alakítani a jogi hátteret, el kell fogadni, hogy a migráció a biztonságunkat is fenyegeti, és az Unió külső határainak védelmét is meg kell erősíteni. Mindehhez pedig megfelelő uniós pénzügyi forrásokat is társítani kell – magyarázta.

(via Magyar Nemzet)

Előző sztori

200 ezer forintra nő a minimálbér, a garantált bérminimum 260 ezer forintra emelkedik januártól!

Következő sztori

Erős és szolidáris Szeged: kifúrták az egyetlen nőt a csoportképről a Városházán