Közélet

"Brüsszel" nem finanszíroz kerítéseket és szögesdrótokat

"Brüsszel" nem finanszíroz kerítéseket és szögesdrótokat

2021. november 3., szerda
"Brüsszel" nem finanszíroz kerítéseket és szögesdrótokat

Az Európai Bizottság megkapta Orbán Viktor migrációs témájú levelét, hamarosan válaszolnak is a magyar miniszterelnöknek – jelentette be a testület illetékes szóvivője szerdán Brüsszelben. A szóvivő elmondása szerint Ursula von der Leyen elnök és a bizottság álláspontja hosszú ideje ismert és világos a kérdésben, eszerint

NEM FINANSZÍROZNAK KERÍTÉSEKET UNIÓS PÉNZBŐL

írja a Magyar Nemzet.

Mint arra a bizottság részéről emlékeztettek, Von der Leyen elnök október 22-én egy hasonló kérdésre adott válaszában már leszögezte: az EU nem ad pénzt falakra és szögesdrótokra. A bizottsági elnök az októberi uniós csúcstalálkozón adta az említett nyilatkozatot.

AZ EU PÉNZÜGYI ESZKÖZÖKKEL TÁMOGATJA A HATÁRVÉDELMET, DE EZEKET NEM LEHET KERÍTÉSÉPÍTÉSRE FORDÍTANI

– mondta akkor.

Szerdán Brüsszelben a szóvivői szolgálat részéről a magyar miniszterelnök levelére reagálva azt is hozzátették: nem az a kérdés, hogy az EU támogatja-e a külső határok védelmét, hiszen erre rendelkezésre állnak uniós források.

“A KÉRDÉS AZ, HOGY A KERÍTÉSEKRE JÁR-E PÉNZ”

– szögezték le az EB tavaly meghirdetett migrációs csomagját is szóba hozva. Mint a szóvivő fogalmazott, a csomagban lévő elemek is lehetővé teszik, hogy az uniós értékek alapján, a közösségi joggal összhangban védjék a külső határokat.

590 milliárdos számlát nyújtott be “Brüsszelnek” Orbán Viktor

Orbán Viktor kedden küldött levelet küldött Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. A miniszterelnök szerint a valódi európai szolidaritás jegyében Brüsszelnek is ki kell vennie a részét a határvédelem költségeiből. Magyarország mellett 12 uniós tagállam már október elején levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben azt kérték, hogy a határvédelmi kerítések építésére és fenntartására uniós források is álljanak rendelkezésre – számolt be minderről Orbán Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára a közösségi oldalán.

A MAGYAR ADÓFIZETŐKNEK MINDEZIDÁIG 590 MILLIÁRD FORINTJUKBA KERÜLT A DÉLI HATÁR VÉDELME.

A lengyel törvényhozás alsóháza pedig a múlt héten döntött arról, hogy mintegy 126 milliárd forintnyi złotyt fordít csak a határvédelmi kerítés befejezésére.

MAGYARORSZÁG MELLETT 12 UNIÓS TAGÁLLAM MÁR OKTÓBER ELEJÉN LEVÉLBEN FORDULT AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ELNÖKÉHEZ, AMELYBEN AZT KÉRTÉK, HOGY A HATÁRVÉDELMI KERÍTÉSEK ÉPÍTÉSÉRE ÉS FENNTARTÁSÁRA UNIÓS FORRÁSOK IS ÁLLJANAK RENDELKEZÉSRE

– közölte az államtitkár.

Ezt követően az uniós tagállamok állam- és kormányfői az Európai Tanács október végi ülésén elfogadott dokumentumban egyértelmű utasítást adtak az Európai Bizottságnak. Az alapoktól kezdve újra kell építeni az Unió migrációs politikáját: a 21. század tömeges migrációjához kell alakítani a jogi hátteret, el kell fogadni, hogy a migráció a biztonságunkat is fenyegeti, és az Unió külső határainak védelmét is meg kell erősíteni. Mindehhez pedig megfelelő uniós pénzügyi forrásokat is társítani kell – magyarázta.

https://szegedma.hu/2021/11/590-milliardos-szamlat-nyujtott-be-brusszelnek-orban-viktor

(via Magyar Nemzet)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.