Varga Judit új törvényjavaslata behozná a “váltott elhelyezést”

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az igazságügyi miniszter javaslatát ha elfogadja az Országgyűlés, a váláóper után lehetőség lesz a közös gyermek váltott elhelyezésére, amivel eddig csak megegyezés alapján lehetett élni, a módosítás után azonban a bíró is elrendelheti, ha ez a gyermek javát szolgálja.

Varga Judit elmondta az Infostartnak, hogy a Polgári törvénykönyv ezen módosítása után már az egyik szülő kezdeményezésére dönthet úgy a bíró, hogy váltott elhelyezést rendel el. Ez azt jelenti, hogy a gyermek például 2 hétig az anyjánál, majd 2 hétig az apjánál van a válás után. Eddig erre csak egyezség esetén volt törvényes lehetőség.

Az élet követelte ezt, túlhaladta a Polgári törvénykönyv merevségét. Azt látjuk, hogy ez a megoldás tudja garantálni, hogy a szülők és a gyermekek különélése minél kevésbé legyen megterhelő – elsősorban a gyermekek számára -, és a tényleges kapcsolat egyenlővé válhasson. Konfliktusos helyzetekben is alkalmas lehet arra, hogy előmozdítsa a szülők hosszú távú együttműködését.

-fogalmazott a miniszter. Ha elfogadják a döntést, az sokkal nagyobb mozgásteret biztosít majd a bíróknak – ugyanakkor ezzel arányosan növekszik a rájuk nehezedő felelősség is. Varga Judit fontosnak nevezte továbbá, hogy a bizonyos életkor feletti gyermekek véleményét is kikérjék a bírók, mint ahogy az is érdek, hogy a válóperek ne húzódjanak el; ez utóbbit már jogszabályok is segítik.

via infostart

Előző sztori

Orbán Viktor 10 százalékkal vezet Márki-Zay Péter előtt egy népszerűségi felmérés szerint

Következő sztori

Döbbenetes felvételek: ellepték a halottak a kórházi folyosókat Romániában