Közélet

Varga Judit új törvényjavaslata behozná a "váltott elhelyezést"

Varga Judit új törvényjavaslata behozná a "váltott elhelyezést"

2021. október 19., kedd
Varga Judit új törvényjavaslata behozná a "váltott elhelyezést"

Az igazságügyi miniszter javaslatát ha elfogadja az Országgyűlés, a váláóper után lehetőség lesz a közös gyermek váltott elhelyezésére, amivel eddig csak megegyezés alapján lehetett élni, a módosítás után azonban a bíró is elrendelheti, ha ez a gyermek javát szolgálja.

Varga Judit elmondta az Infostartnak, hogy a Polgári törvénykönyv ezen módosítása után már az egyik szülő kezdeményezésére dönthet úgy a bíró, hogy váltott elhelyezést rendel el. Ez azt jelenti, hogy a gyermek például 2 hétig az anyjánál, majd 2 hétig az apjánál van a válás után. Eddig erre csak egyezség esetén volt törvényes lehetőség.

Az élet követelte ezt, túlhaladta a Polgári törvénykönyv merevségét. Azt látjuk, hogy ez a megoldás tudja garantálni, hogy a szülők és a gyermekek különélése minél kevésbé legyen megterhelő - elsősorban a gyermekek számára -, és a tényleges kapcsolat egyenlővé válhasson. Konfliktusos helyzetekben is alkalmas lehet arra, hogy előmozdítsa a szülők hosszú távú együttműködését.

-fogalmazott a miniszter. Ha elfogadják a döntést, az sokkal nagyobb mozgásteret biztosít majd a bíróknak - ugyanakkor ezzel arányosan növekszik a rájuk nehezedő felelősség is. Varga Judit fontosnak nevezte továbbá, hogy a bizonyos életkor feletti gyermekek véleményét is kikérjék a bírók, mint ahogy az is érdek, hogy a válóperek ne húzódjanak el; ez utóbbit már jogszabályok is segítik.

via infostart

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.