Közélet

"Szolidáris város": jogellenesen szedett közjegyzői és térítési díjat az IKV a bérlőitől

"Szolidáris város": jogellenesen szedett közjegyzői és térítési díjat az IKV a bérlőitől

2021. október 11., hétfő
"Szolidáris város": jogellenesen szedett közjegyzői és térítési díjat az IKV a bérlőitől

Chovanecz Kata okiratokkal bizonyítja, hogy az IKV jogellenesen szedett közjegyzői és térítési díjat az önkormányzati ingatlanok bérlőitől, valamint óvadékot a szociálisan rászorulóktól.

A Fidesz önkormányzati képviselője a közösségi oldalán arról írt, hogy a kormányhivatal szakmai segítségnyújtással, egyben törvényességi felhívással élt a rendeletalkotók fele. – Nem szedhető közjegyzői díj az önkormányzati ingatlanok bérlőitől, mert felsőbb szintű jogszabályba ütközik. A szegedi lakásrendelet másképp rendelkezik, vagyis jogszabályellenes – írta a képviselőnő.

Chovancecz Kata megemlíti, hogy ehhez képest az IKV a saját – rossz – rendeletét sem tartja be és kifizetteti a szociális lakásba költöző bérlővel a közjegyzői díjat, ami jelen esetben közel 40 ezer forint. Kiemelte, idén már négy alkalommal is szabálytalanul szedtek díjat.

Az IKV-t érintő kényes jogviták a legutóbbi közgyűlésen is témát szolgáltattak. Botka László polgármester akkor úgy reagált a kritikákra, hogy ezeket a jogszabályokat még a Bartha László fideszes polgármester vezette közgyűlés hozta.

Chovanecz lapunknak elmondta, a jelenlegi lakásrendelet 2006 óta hatályos, tehát nem hozhatta a Bartha László féle közgyűlés 1998 és 2002 között. A képviselőnő hozzátette, nem először állított valótlanságot a polgármester.

Rávilágított, hogy a rendeletet módosítását megszavazták, így a továbbiakban nem szedhet jogellenesen közjegyzői és térítési díjat az IKV a bérlőktől. Felmerült a ugyanakkor kérdés, hogy akik eddig befizették ezeket, azok vajon visszakapják-e az összeget. Ezzel kapcsolatban Chovanecz úgy fogalmazott, jelenleg még vizsgálják ennek a lehetőségét.

Kiemelt képünk illusztráció

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.