PROMO

Szegeden is jelentősen drágultak az ingatlanok!

Szegeden is jelentősen drágultak az ingatlanok!

2021. október 22., péntek
Szegeden is jelentősen drágultak az ingatlanok!

A koronavírus miatt a magyar kormány több intézkedést bevezetett, ilyen az építőanyagok árának stabilizálódása is, amely nagymértékben befolyásolja az új lakások eladási árát. Ettől még nem reménykedhetünk abban, hogy komoly árcsökkenés várható az ingatlanpiacon. Az elmúlt néhány hónapban durva alapanyag-drágulás határozta meg világgazdaságot, hazánkban szintén emelkedtek az építőanyagok költségei. Mindezeket leszámítva egy új ingatlanba mindig érdemes befektetni, mivel hosszabb távon megtérül.

Albérlet vagy eladó lakás Szegeden? Mire figyeljünk oda?

A Startlak gyűjtése alapján elmondhatjuk, hogy a városban egy eladó lakás átlagos négyzetméterára közel 649 ezer forint, ez tavaly ugyanekkor 513 ezer volt. Így majd 27 százalékos drágulást figyelhetünk meg. Az ingatlanportálon találhatunk eladó lakást 33 és 67 millió forint között, természetesen az épület elhelyezkedése sem mindegy, Szeged belvárosában magasabbak az árak.

Azért a belvárosban is rálelhetünk olcsóbb eladó lakásra Szegeden, egy 67 m²-es félemeleti ingatlan, két szobával 28 millióért már azonnal költözhető és részben bútorozott, és ami még fontos, hogy teljesen gépesített. Az elhelyezkedést tekintve pedig közel van a tömegközlekedési csomóponthoz, illetve a boltokhoz. Negatívum lehet az autóval rendelkezőknek, hogy a többszintes épülethez nem tartozik saját garázs, ugyanakkor kedvezményes áron bérelhető parkolóhely 200 méterre.

A felmérések azt mutatják, hogy a CSOK és a megvásárolni kívánt lakások áfa-illetve illetékmentessége miatt továbbra is jelentős a kereslet a városban. Ennek következtében, aki a Mars téri piac közelében, vagy az Árkád bevásárlóközpontnál szeretne új garzonlakást vásárolni, úgy 45 millió forintért már földszintes vagy emeleti otthonok büszke tulajdonosa lehet. Meglepő módon ezért az összegért bútorozatlan, de felújított garázs nélküli társasházi lakásba költözhetünk, ahol egy kulturált lakóközösség tagjai lehetünk. Ha pedig befektetés céljából vennénk ingatlant, akkor jól járunk a kormány intézkedéseivel.

Hogyan változtak az eladó lakások mellett az albérletek árai Szegeden?

Az eladó lakások mellett Szegeden az albérletek szintén drágultak, azonban a Startlak oldalán találhatunk 75 ezer és 200 ezer forint közötti árkategóriában kiadó ingatlant. Aki pedig a luxusra vágyik, az sem csalódik, hiszen a Holt-Maros partján egy 105 m²-es lakást, 3 szobával az első emeleten már 320 ezer forintért kivehetjük. Előny, hogy a havi bérleti díjban egy dupla garázs és a közös költség szintén beletartozik és az épület teljesen bútorozott, felújított, valamint gépesített.

A belvárosban egy 88 m²-es harmadik emeleti lakás egyik szobáját már 75 ezer forinttól bérelhető, előnye, hogy frekventált helyen található, hátránya sajnos csak egy szobát kapunk ezért a bérleti díjért, ha teljes lakóotthonban gondolkodunk, akkor hozzávetőlegesen 110 ezer forintért vannak megfizethető albérletek.

A Kálvária sugárúton egy 40 m²-es, kétszobás téglalakást már 120 ezer forinttól bérelhetünk, bútorozottan és gépesítetten, igaz ebben az összegben még nincs benne a közös költség és a rezsi, azonban a társasház saját parkolójában tudjuk hagyni a járművünket. Földszinti helyiségről lévén szó, sokak visszaléphetnek a bérléstől, hiszen a legtöbben emeleti ingatlant keresnek, illetve ilyen otthonban érzik biztonságban magukat. A belváros alig 10 perc alatt megközelíthető.

Összegzés

Elmondhatjuk, hogy az elemzések szerint az eladó és kiadó lakások Szeged településen igen népszerűek lettek még a viszonylag magas árak ellenére is. Az albérletek leginkább az egyetem miatt váltak vonzóbbá az utóbbi években. Az új otthonokat döntő többségben befektetési céllal vásárolják az emberek. A pandémia miatt bevezetett támogatások mindezt elősegítik és talán a tél közeledtével a lakáspiacon kis mértékben ugyan, de csökkenést figyelhetünk majd meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.