Hírzóna

Rendkívül ritka bagoly bukkant fel Szegednél

Rendkívül ritka bagoly bukkant fel Szegednél

2021. október 19., kedd
Rendkívül ritka bagoly bukkant fel Szegednél

Magyarországon rendkívül ritkán megfigyelhető gatyáskuvikot (Aegolius funereus) gyűrűztek Szeged mellett, a Fehér-tónál kedden reggel.

A fiatal madarat meggyűrűző Tokody Béla elmondta, a gatyáskuvik Magyarországon rendkívül ritkán fordul elő, megfigyelni is csak elvétve lehet a költési időszakban. A 24-26 centiméteresre megnövő madár jellemzően a hegyvidékeken költ, a 800 méternél magasabban elterülő fenyvesekben. Ezért különösen meglepő felbukkanása az Alföldön, szikes környezetben, egy csatorna parti nádasban.

Magyarországon 1951 óta a faj csupán két példányát gyűrűzték meg, szintén ősszel. A mostani előforduláshoz hasonlóan akkor is egy a fészkelőhelyről messzire kóborló fiatal egyedet találhattak - közölte a szakember.

A gatyáskuvik Skandináviában, Szibériában, Észak-Amerikában és Európa hegységeiben szigetszerűn fészkel a közép- és magashegységekben. Magyarországon a Zempléni-hegységben 1997-ben költött két pár. Fészket nem épít, harkály vájta odúkban vagy természetes faodvakban költ.

A gatyáskuvik éjszaka aktív, kivéve a sarkvidéki tájakat, napközben tűlevelű fákon pihen. Az 54-62 centiméteres szárnyfesztávú, 100-190 grammos madár tollazata barnás, fehér pettyezésű. Nevét a csüdjét és ujjat borító sűrű fehér tollazatról kapta, amely a kisebb zsákmányállatok harapásaitól védi meg. Apró rágcsálókra - pockokra, egerekre, cickányokra, pelékre - és időnként énekes madarakra vadászik.

via MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.