Politika

Orbán Balázs: A baloldal 12 év alatt eljutott Gyurcsánytól Gyurcsányig

Orbán Balázs: A baloldal 12 év alatt eljutott Gyurcsánytól Gyurcsányig

2021. október 13., szerda
Orbán Balázs: A baloldal 12 év alatt eljutott Gyurcsánytól Gyurcsányig

A Szegedi Fidesz irodájában tartott fórumot Orbán Balázs, akit arról kérdeztünk, hogy a médiában megjelenő információkat hogyan kell kezelni, és az ellenzéki előválasztásról is elmondta a véleményét. Az államtitkár úgy véli, a magyar nép józan gondolkodásának köszönhetően nem tudnak idehaza teret nyerni a nyugati országok progresszív, baloldali ideológiái. A baloldal ezért csak a figyelmet tudja elterelni a kormányzat valódi eredményeiről.

Bármilyen közvélemény-kutatást megnézünk, nem úgy tűnik, mintha az egyetemi modellváltás, a Fudan Egyetem körüli viták és a Pegasus-ügy hatására érdemben csökkenne a kormány támogatottsága. Sőt, a folyamatos „mészároslőrincezés”, „ráhelezés” sincs igazán hatással erre. Ön szerint mi ennek az oka? 

Szerintem a politika az emberek szolgálatáról szól, különösen akkor, ha egy személy vagy egy politikai erő kormányon van. Csak olyan politikát lehet folytatni, ami az emberek számára kézzelfogható, pozitív eredménnyel, fejlődéssel jár. Ha egy adott kormányzó erő képes ilyen politikát folytatni, akkor a támogatottsága magas lesz. Ez így volt az elmúlt 11 évben is, és azt gondoljuk, hogy a következő években is hasonlóra számíthatunk. Az eredmények világosak a választók számára, ezért nem hatnak a baloldalról érkező, illetőleg a külföldi szövetségeseik által gerjesztett botrányok. Ezeknek semmi más céljuk nincs, minthogy eltereljék a figyelmet az elmúlt évek eredményeiről, melyek magukért beszélnek. Abban bízom, hogy a következő hónapokban a baloldal támogatottsága csökken, a kormányé pedig nő, vagyis az olló tágul.

Karácsony Gergely visszalépése után is azt gondolják, hogy az ellenzéki előválasztás egy bohózat, egy színjáték? Vagy ahogy fogalmazni szoktak: ,,Gyurcsány-show”?

Engedjen meg két kérdést! Gyurcsány Ferenc előkelő helyen szerepel majd a baloldal közös választási listáján? Igen. Ennek a baloldali összefogásnak a számszakilag kimutathatóan legerősebb és potenciálisan legnagyobb frakcióval rendelkező pártja Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció? Igen.

Ebből világosan következik, hogy különböző szereplők közötti felfújt, eljátszott konfliktusok nem befolyásolják majd érdemben azt az alaphelyzetet, hogy a ’22-es választások tétje, hogy a 2010 előtti nomenklatúra szeretne visszatérni a hatalomba. A baloldal 12 év alatt elvégezte azt a politikai bravúrt, hogy Gyurcsánytól eljutott Gyurcsányig. Ez 2022 áprilisára a napnál is világosabb lesz.

Napjaink elképesztő információmennyiségében milyen „életvezetési tanácsokat” tud adni azoknak, akik tényekre, hírekre vágynak? Hogyan különböztessék meg a hamist az igaztól, a jót a rossztól?

Bevallom őszintén, nem féltem a magyarokat. Egyrészt a magyar emberek nem veszítették el a józan eszüket, a higgadt gondolkodásukat. Pragmatikus nemzet vagyunk, akik ráadásul végigélték a kommunizmust. Tehát 40 éven keresztül tapasztaltuk meg milyen az, amikor megpróbálják a hazugságot igazságnak beállítani. Megpróbáltak egy új nyelvet létrehozni, aminek semmi köze nincs a valósághoz. Ezeket módszereket a magyar társadalom már ismeri, ezért könnyebben átlát rajtuk.

A nyugat-európai társadalmak ebből a szempontból sokkal kiszolgáltatottabbak, kevésbé felkészült a „politikai immunrendszerük”, mert ezt a sajátos előképzettséget, ami nekünk, magyaroknak a történelmi tapasztalatainkból adódóan megvan, nem kapták meg. Persze, jobb lett volna, ha ebben mi sem részesülünk.

Azok a divatos ideológiák, trendek, utópisztikus elképzelések, amelyek valójában sosem tudnak sikerrel kecsegtetni, inkább ott, Nyugat-Európában képesek valódi társadalmi támogatottságot szerezni maguknak. Magyarországon viszont az ellenálló képesség és az egészséges gondolkodás gátat szab ezeknek. A kérdésére válaszolva tehát: a túl kevés, de a túl sok hír olvasása is problémát jelenthet. Az egészséges, pragmatikus középutat kell mindenkinek megtalálnia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.