Közélet

Nem csak a belvárosban áll a szemét Szegeden

Nem csak a belvárosban áll a szemét Szegeden

2021. október 13., szerda
Nem csak a belvárosban áll a szemét Szegeden

Múlt héten írtunk arról, hogy a Belváros frekventált helyein hatalmas a kosz, piszok és mocsok. A cikk alatti hozzászólásokat és az olvasói leveleket nézve korántsem csak a város szívében tapasztalható mindez. Több gócpont is van Szegeden.

Búvár-tó, Szeged Plaza

Többen írták a környékről, hogyha a Bartók térihez hasonló patkányokat akarunk fotózni, akkor javasolják a Búvár-tó felkeresését. Az elhanyagolt nádas és partszakasz és a kommunális hulladék tökéletes élőhelyet biztosít a rágcsálóknak. Ezt ki is használják, sőt télen a közeli panelekben még meleg búvóhelyet is találnak. Két környékbeli is írta, hogy nem egyszer fogtak össze a lakók és takarítottak, de egyrészt nem minden szemetet tudtak megmozdítani, másrészt a rágcsálóirtás hiányában a hívatlan „vendégek” nem tűnnek el.

Hétvezér utca és környéke

Ez sem új keletű helyszín. A Hétvezér utcában továbbra is háborítatlan békében omladozik az a ház, amire a ottaniak már évek óta panaszkodnak. Erről az épületről korábban mi is írtunk, ahogy válaszokat nem kaptunk, úgy megoldást sem sikerült találni az áldatlan állapotokra. Innen is érkezett jelzés: a ház lakói az utca teljes hosszában „nyomokat” hagynak maguk után - hol a dolgukat végzik a bokrok alatt, hol kisebb-nagyobb szemétkupacokat hagynak maguk után.

Csillag tér

Olvasóink szerint az egyik klasszikus és háborítatlan szégyenfoltja Szegednek. Itt szinte egytől egyig mindenki arra panaszkodik, hogy drogosok vették át a hatalmat a tér padjain. Egyik olvasónk ezt írta: „édesanyámnak megtiltottam, hogy este 6 után lemenjen a térre. Ott bármi megtörténhet. Bódult, herbálos fiatalok lepik el a teret". Olvasónk külön kiemelte, mindezt tehetik háborítatlanul, senki által nem zavartatva.

Újszeged sem ússza meg

Érdekesnek tűnhet, de a legtöbben Újszegedről jeleztek nekünk. Egyfelől a Csanádi utcai Szupermarket környékét tartják neuralgikus pontnak. Itt egyértelműen a közeli Máltai Szeretetszolgálat által ellátott és emiatt a környékre rendszeresen visszatérő hajléktalanokra vezetik vissza a nemrégiben felújított tér elhanyagoltságát.

A másik, talán kevésbé szem előtt lévő Újszegedi helyszín a Tisza ártere. Korábban mi is foglalkoztunk vele, hogy a Belvárosi híd alatt egyértelmű bizonyítékokat találtunk arra, hogy illegális bevándorlók töltenek hosszabb-rövidebb időt a területen. A Lapos felújításával már nem itt várnak a sorsukra - többnyire valószínűleg az embercsempészekre - hanem egy kicsit beljebb, az erdős ártéren „felejtik” azt, amire már nincs szükségük.

KINEK A FELADATA A TAKARÍTÁS

Az első cikkünkhöz érkezett hozzáaszólásokban nem volt egyértelmű, hogy kinek a feladata a takarítás. Az egyik tábor szerint a szemetelők dolga lenne mindez. Csakhogy itt jött a válasz: a többnyire alkoholtól vagy egyéb szertől bódult emberek nem fognak rendet rakni maguk után, ráadásul őket erre kérni veszélyes is lehet. A legnagyobb tábor a megelőzés mellett foglalt állást, tehát azt szeretnék, ha több rendőr, polgárőr, közterület-felügyelő lenne az utcákon, kiépüljön a megfelelő térfigyelő kamerarendszer. Na és persze a rendszeres és alapos takarítást alapnak tartják. Ahogyan egy hozzáaszóló írta: vissza kellene térni ahhoz az időhöz, amikor reggel 5-6 óra környékén a kis narancssárga utcaseprő járművek rótták a város utcáit. Nem hetente elvétve, naponta.

A Belváros képviselője nem tartotta fontosnak a válaszadást múlt heti kérdéseinkre. Most a Környezetgazdálkodási Kht-t és a város Zöld tanácsnokát, Mihálik Edvint kerestük az ügyben, hátha náluk nagyobb szerencsével járunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.