Nem csak a belvárosban áll a szemét Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Múlt héten írtunk arról, hogy a Belváros frekventált helyein hatalmas a kosz, piszok és mocsok. A cikk alatti hozzászólásokat és az olvasói leveleket nézve korántsem csak a város szívében tapasztalható mindez. Több gócpont is van Szegeden.

Búvár-tó, Szeged Plaza

Többen írták a környékről, hogyha a Bartók térihez hasonló patkányokat akarunk fotózni, akkor javasolják a Búvár-tó felkeresését. Az elhanyagolt nádas és partszakasz és a kommunális hulladék tökéletes élőhelyet biztosít a rágcsálóknak. Ezt ki is használják, sőt télen a közeli panelekben még meleg búvóhelyet is találnak. Két környékbeli is írta, hogy nem egyszer fogtak össze a lakók és takarítottak, de egyrészt nem minden szemetet tudtak megmozdítani, másrészt a rágcsálóirtás hiányában a hívatlan „vendégek” nem tűnnek el.

Hétvezér utca és környéke

Ez sem új keletű helyszín. A Hétvezér utcában továbbra is háborítatlan békében omladozik az a ház, amire a ottaniak már évek óta panaszkodnak. Erről az épületről korábban mi is írtunk, ahogy válaszokat nem kaptunk, úgy megoldást sem sikerült találni az áldatlan állapotokra. Innen is érkezett jelzés: a ház lakói az utca teljes hosszában „nyomokat” hagynak maguk után – hol a dolgukat végzik a bokrok alatt, hol kisebb-nagyobb szemétkupacokat hagynak maguk után.

Csillag tér

Olvasóink szerint az egyik klasszikus és háborítatlan szégyenfoltja Szegednek. Itt szinte egytől egyig mindenki arra panaszkodik, hogy drogosok vették át a hatalmat a tér padjain. Egyik olvasónk ezt írta: „édesanyámnak megtiltottam, hogy este 6 után lemenjen a térre. Ott bármi megtörténhet. Bódult, herbálos fiatalok lepik el a teret”. Olvasónk külön kiemelte, mindezt tehetik háborítatlanul, senki által nem zavartatva.

Újszeged sem ússza meg

Érdekesnek tűnhet, de a legtöbben Újszegedről jeleztek nekünk. Egyfelől a Csanádi utcai Szupermarket környékét tartják neuralgikus pontnak. Itt egyértelműen a közeli Máltai Szeretetszolgálat által ellátott és emiatt a környékre rendszeresen visszatérő hajléktalanokra vezetik vissza a nemrégiben felújított tér elhanyagoltságát.

A másik, talán kevésbé szem előtt lévő Újszegedi helyszín a Tisza ártere. Korábban mi is foglalkoztunk vele, hogy a Belvárosi híd alatt egyértelmű bizonyítékokat találtunk arra, hogy illegális bevándorlók töltenek hosszabb-rövidebb időt a területen. A Lapos felújításával már nem itt várnak a sorsukra – többnyire valószínűleg az embercsempészekre – hanem egy kicsit beljebb, az erdős ártéren „felejtik” azt, amire már nincs szükségük.

KINEK A FELADATA A TAKARÍTÁS

Az első cikkünkhöz érkezett hozzáaszólásokban nem volt egyértelmű, hogy kinek a feladata a takarítás. Az egyik tábor szerint a szemetelők dolga lenne mindez. Csakhogy itt jött a válasz: a többnyire alkoholtól vagy egyéb szertől bódult emberek nem fognak rendet rakni maguk után, ráadásul őket erre kérni veszélyes is lehet. A legnagyobb tábor a megelőzés mellett foglalt állást, tehát azt szeretnék, ha több rendőr, polgárőr, közterület-felügyelő lenne az utcákon, kiépüljön a megfelelő térfigyelő kamerarendszer. Na és persze a rendszeres és alapos takarítást alapnak tartják. Ahogyan egy hozzáaszóló írta: vissza kellene térni ahhoz az időhöz, amikor reggel 5-6 óra környékén a kis narancssárga utcaseprő járművek rótták a város utcáit. Nem hetente elvétve, naponta.

A Belváros képviselője nem tartotta fontosnak a válaszadást múlt heti kérdéseinkre. Most a Környezetgazdálkodási Kht-t és a város Zöld tanácsnokát, Mihálik Edvint kerestük az ügyben, hátha náluk nagyobb szerencsével járunk.   

Képgaléria
Előző sztori

Öt német és egy magyar gól a Szent Gellért Fórumban

Következő sztori

A szegedi rendőrök 48 órán belül lefülelték az abroncstolvajokat