Miért rózsaszín a Szent Gellért Fórum világítása?

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Október 1-e a mellrák elleni küzdelem világnapja, de az egész hónap e szörnyű kór szembeni harcra és a szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet. Ehhez az akcióhoz csatalakozott a Szent Gellért Fórum is és a stadiont minden este rózsaszín fényekkel vílágítják meg.

Hazánkban, a nők körében második helyen álló daganatos megbetegedés az emlőrák. Évente 7-8 000 új esetet diagnosztizálnak, és nagyjából a betegek egy harmada belehal a betegségbe, annak szövődményeibe. A kór nemcsak a nőket érinti, évről-évre 150-200 férfi is szembenéz ezzel a betegséggel. Az életkor előrehaladtával a kockázat nő, de az esetek 20 százalékában 50 éves kor alatt fedezik fel a betegséget. Mint minden más betegségnél is, itt is a korai diagnózison van a hangsúly, amelyhez elengedhetetlen a rendszeres évente történő preventív szűrővizsgálat, általános laborvizsgálatokkal, illetve a rendszeres szűrővizsgálatokkal, tumormarkerek ellenőrzésével.

Előző sztori

Nagy Péter tartalékos lett

Következő sztori

Rendhagyó tanórán idézik fel az 1956-os eseményeket Hódmezővásárhelyen