Ismeretterjesztő előadássorozatot hirdet az SZTE

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tudományosság aktuális kérdéseire fókuszáló előadás-sorozatot indít a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke, valamint a Bakonyi Géza Alapítvány.

A közlemény szerint az október 20-án induló ismeretterjesztő programsorozat célja a tudomány-népszerűsítés és közművelés, éppen ezért a mindennapokat érintő tudomány, tudományosság aktuális kérdéseivel foglalkoznak majd az előadók, bölcsészek és természettudósok.

A szervezők célja érthetővé tenni a nagyközönség számára  a magyarországi és nemzetközi kortárs tudományosság olyan problémáit, amelyek nagy mértékben befolyásolják az életet, de kevés szó esik róluk ismeretterjesztő jelleggel. Az előadók bemutatják, hogy a tudományos eredmények miként hasznosíthatók az akadémiai szférán kívül, hogyan segíthetnek megoldást találni a hétköznapi életben felmerülő problémákra.

Az egyórás előadások témái többek között szerepel az információs, digitális társadalom, a tudományos haladás, az elszaporodó áltudományok és tévinformációk, a hit és tudás viszonya, a tudományos közösségek társadalmi presztízse, a mesterséges intelligencia előnyei és hátrányai, az új diszciplínák megjelenése, a bioetika és a tudósok, kutatók társadalmi felelőssége vagy az ember szerepe a hihetetlen gyorsasággal fejlődő tudományos világban.

A meghívott vendégek – akik közül elsőként Soós Sándor, az MTA Könyvtár és Információs Központ osztályvezetője beszél a tudománymérés és kreativitás kapcsolatáról –  tudományterületük tágabb kontextusáról is szót ejtenek majd, előadásaik után pedig lehetőség lesz a kérdésekre és a nyílt vitára is.

via MTI

Előző sztori

Elemző: Márki-Zay csak a szavazatok miatt mutatja magát konzeratívnak

Következő sztori

CÖF kurátor: egész Európának üzen az október 23-i Békemenet