Közélet

Idén 2,5 millióan kapnak a rekordmagasságú nyugdíjprémiumból

Idén 2,5 millióan kapnak a rekordmagasságú nyugdíjprémiumból

2021. október 6., szerda
Idén 2,5 millióan kapnak a rekordmagasságú nyugdíjprémiumból

Novák Katalin ma reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt, többek között arról, hogy minden eddiginél magasabb nyugdíjprémiumot kap idén a 2,5 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő ember.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta, a nyugdíjprémiumot 3,5 százalék feletti gazdasági növekedés esetén fizeti a kormány, hogy éreztesse a nyugdíjasokkal, az ő munkájuk is benne van a javuló gazdasági mutatókban - ekkora szintű növekedés teljes bizonyossággal mérhető lesz.

A jelenlegi kormány 2017-ben tudott először nyugdíjprémiumot adni a nyugdíjasoknak, idén pedig mindenki 80 ezer forintot kap majd novemberben a kiegészítő nyugdíjemelés mellett.

A miniszter a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítésével kapcsolatban arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt a családok nehéz helyzetbe kerültek, ezt szeretné a kormány kompenzálni azzal, hogy visszaadja nekik a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat. A támogatás minden gyermeket nevelő szülőt érint, és azokat a kismamákat is, akik még idén betöltik várandósságukat 12. hetét.

Az szja-visszatérítés összege maximum 809 ezer forint lehet, egy család így két dolgozó szülő esetén 1,6 millió forintot is visszakaphat jövő februárban.

A visszatérítés főszabály szerint automatikus, de abban az esetben, ha az adóhatóság nem tud arról, hogy egy szülőnek gyermeke van, előfordulhat, hogy jelezni kell a tényt és adatot kell egyeztetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal - tudatta.

Novák Katalin kitért arra is, hogy a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs kedden tartotta utolsó ülését. Az indulás óta eltelt 112 napban több mint harminc döntés született több mint 100 milliárd forint értékű támogatásról, beruházásról.

Az utolsó ülés döntései között említette, hogy az örökbefogadás minél gyorsabbá tételéért 56-tal növelik az örökbefogadási szakemberek számát, és a 14 év alattiak esetén január elsejéig türelmi időt vezetnek be az okmányolvasó rendszerrel kapcsolatban, így nekik addig nem kell bemutatniuk személyi igazolványukat a szálláshelyeken.

via MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.