Egyetem

Gombafertőzéseket vizsgáló kutatás ért véget az SZTE-n

Gombafertőzéseket vizsgáló kutatás ért véget az SZTE-n

2021. október 24., vasárnap
Gombafertőzéseket vizsgáló kutatás ért véget az SZTE-n

Különböző gombafertőzések hátterét vizsgáló és új kezelési stratégiák alapjait megteremtő kutatási programot fejezett be a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont. Erről az egyetem közkapcsolati igazgatása adott hírt az MTI-nek.

Az 590 millió forint uniós támogatással megvalósult program célja a különböző betegcsoportokat veszélyeztető, opportunista és újonnan felbukkanó élesztő- és fonalasgomba-fertőzések biológiai hátterének megismerése volt. Megállapították, hogy az opportunista mikroorganizmusok a csökkentett immunrendszerű szervezetekben képesek fertőzést okozni, illetve növelni a halálozási arányt. A súlyos és tartósan betegek, szervátültetettek, az antibiotikum-kezelés alatt állók és az elhúzódóan kórházi ápolásra szorulók különösen veszélyztetettek.

A fent említett csoportoknak ugyanis értelemszerűen legyengült vagy felfüggesztett az immunitása - nem csupán a gombákkal, hanem mindenféle fertőzéssel, betegséggel szemben.

Az ilyen típusú mikroorganizmusokkal szemben ugyan már léteznek hatékony gyógyszerek, de olyanok, amelyek célzottan az ilyen kórkozókat pusztítanák el, nem nagyon találhatók általánosságban. A szakemberek a kutatási területet érintő mikrobák valamennyi különböző kölcsönhatásait az emberi szervezettel lemodellezték a változás reményében. A kutatási program eredményeként jellemzett gombatörzsek és sejtvonalak pedig kerültek az ország legnagyobb és legszélesebb profilú mikroorganizmus génbankjába, aSzegedMikrobiológiai Gyűjteménybe (SzegedMicrobiological Collection).

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.