Filmbemutatót tartanak Szegeden a “horgosi orgonaügy” 40. évfordulója alkalmából

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Október 12-én, kedden 18 órakor a szegedi Katolikus Ház dísztermében mutatják be Siflis Zoltán Ez egy inkvizíció (1988) című dokumentumfilmjét – közölte a rendező a közösségi oldalán.

A bejegyzés szerint az eset lényege, hogy néhány Kanizsán dolgozó magyar nemzetiségű tanár 1981. április 11-én a horgosi templomban meghallgatta egyik tanítványuk orgonakoncertjét. Ezt megelőzően az iskola munkástanácsa és a Kommunista Szövetség alapszervezete is tárgyalt róla, ildomos-e a pedagógusoknak elmenni a templomba, és olyan határozat született, hogy saját felelősségére mindenki megteheti, a koncert után viszont kirúgták őket a Kommunista Szövetségből és munkahelyükről egyaránt, megalázással teli, hosszú kálváriát akasztván a művészetbarát tanárok nyakába – fogalmaz a rendező.

Mint írja, a film voltaképpen azoknak az értelmiségieknek állít mementót, akik valamilyen szinten kritikai véleményt fogalmaztak meg az egykori Jugoszlávia titói kisebbségpolitikájával szemben. A vetítés után előadást tart film társzerkesztő – munkatársa Csorba Béla, az est házigazdája Kabók István a film egyik szereplője.

Előző sztori

Brutális számok: Szerbiában meghaladta az egymilliót a fertőzöttek száma

Következő sztori

Kisiklott egy vonat Szegeden