Közélet

Filmbemutatót tartanak Szegeden a "horgosi orgonaügy" 40. évfordulója alkalmából

Filmbemutatót tartanak Szegeden a "horgosi orgonaügy" 40. évfordulója alkalmából

2021. október 10., vasárnap
Filmbemutatót tartanak Szegeden a "horgosi orgonaügy" 40. évfordulója alkalmából

Október 12-én, kedden 18 órakor a szegedi Katolikus Ház dísztermében mutatják be Siflis Zoltán Ez egy inkvizíció (1988) című dokumentumfilmjét – közölte a rendező a közösségi oldalán.

A bejegyzés szerint az eset lényege, hogy néhány Kanizsán dolgozó magyar nemzetiségű tanár 1981. április 11-én a horgosi templomban meghallgatta egyik tanítványuk orgonakoncertjét. Ezt megelőzően az iskola munkástanácsa és a Kommunista Szövetség alapszervezete is tárgyalt róla, ildomos-e a pedagógusoknak elmenni a templomba, és olyan határozat született, hogy saját felelősségére mindenki megteheti, a koncert után viszont kirúgták őket a Kommunista Szövetségből és munkahelyükről egyaránt, megalázással teli, hosszú kálváriát akasztván a művészetbarát tanárok nyakába – fogalmaz a rendező.

Mint írja, a film voltaképpen azoknak az értelmiségieknek állít mementót, akik valamilyen szinten kritikai véleményt fogalmaztak meg az egykori Jugoszlávia titói kisebbségpolitikájával szemben. A vetítés után előadást tart film társzerkesztő - munkatársa Csorba Béla, az est házigazdája Kabók István a film egyik szereplője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.