Fendler Judit: olyanok is gratuláltak, akik korábban a modellváltás legnagyobb ellenzői voltak

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Fendler Judit interjút adott a Mandinernek, amelyben a modellváltás sikerességét taglalja. A kancellár elmondta, hogy a következő öt évre előre tudnak így tervezni, amire eddig nem volt lehetőség az egyetem életében.

A modellváltás ellenzői is gratuláltak

Egy hónap alatt készítették elő az egyetem modellváltását, ami több ellenhangba ütközött eleinte, mint támogatásba, de Fendler sikertörténetről beszél: a soklépcsős, demokratikus vita végére megszületett az egyetem jövőjét legkedvezőbben befolyásoló döntés, amihez azóta sokan azok közül is gratuláltak, akik akkor ellenezték a modellváltást.

29 igen, 16 nem és 7 tartózkodó szavazattal idén januárban a SZTE szenátusa az alapítványi működés mellett döntött

A Hallgatói Önkormányzatok egyöntetűen elutasították a tervet, annak ellenére, hogy a vezetőség többszörösen a véleményüket kérte az ügyről. Miért vannak ellene, mi lenne a javaslatuk? Továbbá a politikai viszonyok is nehezítették a folyamatot, hiszen a „város vezetése egyetemi ügyekben a kormányzattal és a kormányzati intézkedésekkel szemben igyekszik magát pozícionálni és ezzel esetenként az egyetem érdekeivel szembemegy”.

Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja – Fotó: Sándor Judit / SzegedMa

A források 90 százaléka továbbra is az államtól jön

Hatalmas lépést jelent, hogy innentől kezdve 5 évre előre tervezhetnek az egyetemen, míg eddig – költségvetési intézmény státuszának megfelelően – évről évre kellett gondolkodniuk. Ez rengeteg távlatot nyit meg, pláne, hogy az intézmény két új vagyonelemmel gazdagodik

decembertől a volt Kaáli Szeged Intézet, amit az állam még tavaly vásárolt vissza, továbbá a mintegy 80 milliárd forint uniós forrásból megépült ELI Alps lézeres kutatóközpont, úgy, hogy annak fenntartását is az állam biztosítja.

Fendler elmondta a Kaáli Intézettel kapcsolatban, hogy „a 2004-es kiszervezés óta nem végezhetett az egyetem mesterséges megtermékenyítést, így óriási eredmény, hogy újra foglalkozhatunk ezzel”. Ez már önmagában is egyedülálló lehetőségeket, plusz tudást biztosít, de ha még a lézerközpontban rejlő potenciált is figyelembe vesszük, példátlan fejlődést produkálhat az egyetem.

„A modellváltó hazai felsőoktatási intézmények közül a második legnagyobb összegű finanszírozást a közfeladat ellátásért a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kapta. Ez az összeg 2023-tól több, mint kétszer annyi, mint korábban, de ebben nincsenek benne a beruházások, a pályázatok, ez csak az oktató és kutatómunkára, bérekre és a működtetésre szánt úgynevezett működési költség.”

Ha még jobban dolgozunk, több pénzünk lesz

Nem csupán az új intézmények fenntartását támogatja az állam: 15 százalékos béremelést ígér a kancellár a közel kilencezer alkalmazott felének, amelyet szeptemberig visszamenőleg fizetnek majd ki. Ezekért a jelentős, plusz állami finanszírozásokért persze tennie is kell az egyetemnek.

 Egyszerű, ha még jobban dolgozunk, több pénzünk lesz. Nagyon jó, hogy teljesítményérdekeltté teszi a kollégákat, és hogy a kiválóságot díjazzák, nem a középszert, hiszen nemcsak az egyetem, hanem Magyarország versenyképessége is múlik ezen.

-fogalmaz Fendler Judit. Az interjú során arra is kitér, hogy nincs gazdaságilag nem kifizetődő kar, vagy szak. Közfeladatot ellátó intézményként az egész egyetem működését könnyebben tudják optimalizálni. Alaptalan az a sokak által generált félelem, hogy a vezetőség bizonyos szakokat, karokat veszteségesnek fog megítélni és egyszerűen megszünteti majd őket.

Szeretnénk világszínvonalú egyetem lenni, és szeretnénk minél több külföldi hallgatót a régióba csábítani, ám a legfőbb és átfogó célunk az oktatás, a kutatás, a gyógyítás és a társadalmi felelősségvállalás egységének megteremtése a köz érdekében. 

via Mandiner

Előző sztori

Közeleg a tél: jövő héten már fagyni fog

Következő sztori

Majdnem 200 új fertőzöttet találtak a hétvégén a megyében