Egyetem

Fendler Judit: olyanok is gratuláltak, akik korábban a modellváltás legnagyobb ellenzői voltak

Fendler Judit: olyanok is gratuláltak, akik korábban a modellváltás legnagyobb ellenzői voltak

2021. október 11., hétfő
Fendler Judit: olyanok is gratuláltak, akik korábban a modellváltás legnagyobb ellenzői voltak

A Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Fendler Judit interjút adott a Mandinernek, amelyben a modellváltás sikerességét taglalja. A kancellár elmondta, hogy a következő öt évre előre tudnak így tervezni, amire eddig nem volt lehetőség az egyetem életében.

A modellváltás ellenzői is gratuláltak

Egy hónap alatt készítették elő az egyetem modellváltását, ami több ellenhangba ütközött eleinte, mint támogatásba, de Fendler sikertörténetről beszél: a soklépcsős, demokratikus vita végére megszületett az egyetem jövőjét legkedvezőbben befolyásoló döntés, amihez azóta sokan azok közül is gratuláltak, akik akkor ellenezték a modellváltást.

29 igen, 16 nem és 7 tartózkodó szavazattal idén januárban a SZTE szenátusa az alapítványi működés mellett döntött

A Hallgatói Önkormányzatok egyöntetűen elutasították a tervet, annak ellenére, hogy a vezetőség többszörösen a véleményüket kérte az ügyről. Miért vannak ellene, mi lenne a javaslatuk? Továbbá a politikai viszonyok is nehezítették a folyamatot, hiszen a „város vezetése egyetemi ügyekben a kormányzattal és a kormányzati intézkedésekkel szemben igyekszik magát pozícionálni és ezzel esetenként az egyetem érdekeivel szembemegy".

Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja - Fotó: Sándor Judit / SzegedMa

A források 90 százaléka továbbra is az államtól jön

Hatalmas lépést jelent, hogy innentől kezdve 5 évre előre tervezhetnek az egyetemen, míg eddig - költségvetési intézmény státuszának megfelelően - évről évre kellett gondolkodniuk. Ez rengeteg távlatot nyit meg, pláne, hogy az intézmény két új vagyonelemmel gazdagodik

decembertől a volt Kaáli Szeged Intézet, amit az állam még tavaly vásárolt vissza, továbbá a mintegy 80 milliárd forint uniós forrásból megépült ELI Alps lézeres kutatóközpont, úgy, hogy annak fenntartását is az állam biztosítja.

Fendler elmondta a Kaáli Intézettel kapcsolatban, hogy „a2004-es kiszervezés óta nem végezhetett az egyetem mesterséges megtermékenyítést, így óriási eredmény, hogy újra foglalkozhatunk ezzel". Ez már önmagában is egyedülálló lehetőségeket, plusz tudást biztosít, de ha még a lézerközpontban rejlő potenciált is figyelembe vesszük, példátlan fejlődést produkálhat az egyetem.

„A modellváltó hazai felsőoktatási intézmények közül a második legnagyobb összegű finanszírozást a közfeladat ellátásért a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kapta. Ez az összeg 2023-tól több, mint kétszer annyi, mint korábban, de ebben nincsenek benne a beruházások, a pályázatok, ez csak az oktató és kutatómunkára, bérekre és a működtetésre szánt úgynevezett működési költség."

Ha még jobban dolgozunk, több pénzünk lesz

Nem csupán az új intézmények fenntartását támogatja az állam: 15 százalékos béremelést ígér a kancellár a közel kilencezer alkalmazott felének, amelyet szeptemberig visszamenőleg fizetnek majd ki. Ezekért a jelentős, plusz állami finanszírozásokért persze tennie is kell az egyetemnek.

Egyszerű, ha még jobban dolgozunk, több pénzünk lesz. Nagyon jó, hogy teljesítményérdekeltté teszi a kollégákat, és hogy a kiválóságot díjazzák, nem a középszert, hiszen nemcsak az egyetem, hanem Magyarország versenyképessége is múlik ezen.

-fogalmaz Fendler Judit. Az interjú során arra is kitér, hogy nincs gazdaságilag nem kifizetődő kar, vagy szak. Közfeladatot ellátó intézményként az egész egyetem működését könnyebben tudják optimalizálni. Alaptalan az a sokak által generált félelem, hogy a vezetőség bizonyos szakokat, karokat veszteségesnek fog megítélni és egyszerűen megszünteti majd őket.

Szeretnénk világszínvonalú egyetem lenni, és szeretnénk minél több külföldi hallgatót a régióba csábítani, ám a legfőbb és átfogó célunk az oktatás, a kutatás, a gyógyítás és a társadalmi felelősségvállalás egységének megteremtése a köz érdekében.

via Mandiner

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.