Élő szervezetből gyűjt adatokat az SZTE új találmánya

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az IoLT, azaz az Internet of Living Things, magyar Élő Dolgok Internete nevű kutatási területen léptek nagyot a Szegedi Tudományegyetem kutatói.

Külföldi partnerek közreműködésével SZTE-s szakemberek olyan platformot hoztak létre, mely segíti az olyan eszközök fejlesztését, melyekkel zavartalanul lehet adatot gyűjteni élő szervezetekből, szerves anyagokból. A projektben növénybiológiai és fiziológiai alkalmazásokkal igazolták a platform felhasználási lehetőségeit.

Az Internet of Things, azaz a Dolgok Internete az infokommunikáció egyik leggyorsabban fejlődő területe. Lényege, hogy a minket körülvevő dolgok az internetes is képesek velünk, vagy akár egymással is kommunikálni. Ebbe a kutatási területbe tartoznak bele lényegében az olyan okoseszközök is, mint a pulzusunkat is mérni képes okosórák. Vagy ami még azoknál is komplexebb: az okosházak. Az élő szervezetek esetében is már régóta kísérleteznek azzal, hogy miként lehetne őket akár a telefonunkon keresztül kommunikációra bírni.

Többek között egy olyan karperecet sikerült kifejleszteni Szegeden, ami képes a teljes mozgásunkat vizsgálni. A begyűjtött mérési adatok pedig felhasználhatók a népbetegségnek számító kedélybetegségek állapotváltásainak előrejelzésében. A növénybiológiában pedig alacsony költségvetésű okos cserepet, a mikroorganizmusok megfigyelésére pedig speciális mikroszkópot fejlesztettek ki a szakemberek.

via MTI

Előző sztori

Solymászbemutató, íjászat és mesekert is lesz vasárnap a Vadász családi napon Ópusztaszeren

Következő sztori

Negyven éves, az olimpiára is alkalmas Szegedi Sportközpont