Tudomány

Élő szervezetből gyűjt adatokat az SZTE új találmánya

Élő szervezetből gyűjt adatokat az SZTE új találmánya

2021. október 20., szerda
Élő szervezetből gyűjt adatokat az SZTE új találmánya

Az IoLT, azaz az Internet of Living Things, magyar Élő Dolgok Internete nevű kutatási területen léptek nagyot a Szegedi Tudományegyetem kutatói.

Külföldi partnerek közreműködésével SZTE-s szakemberek olyan platformot hoztak létre, mely segíti az olyan eszközök fejlesztését, melyekkel zavartalanul lehet adatot gyűjteni élő szervezetekből, szerves anyagokból. A projektben növénybiológiai és fiziológiai alkalmazásokkal igazolták a platform felhasználási lehetőségeit.

Az Internet of Things, azaz a Dolgok Internete az infokommunikáció egyik leggyorsabban fejlődő területe. Lényege, hogy a minket körülvevő dolgok az internetes is képesek velünk, vagy akár egymással is kommunikálni. Ebbe a kutatási területbe tartoznak bele lényegében az olyan okoseszközök is, mint a pulzusunkat is mérni képes okosórák. Vagy ami még azoknál is komplexebb: az okosházak. Az élő szervezetek esetében is már régóta kísérleteznek azzal, hogy miként lehetne őket akár a telefonunkon keresztül kommunikációra bírni.

Többek között egy olyan karperecet sikerült kifejleszteni Szegeden, ami képes a teljes mozgásunkat vizsgálni. A begyűjtött mérési adatok pedig felhasználhatók a népbetegségnek számító kedélybetegségek állapotváltásainak előrejelzésében. A növénybiológiában pedig alacsony költségvetésű okos cserepet, a mikroorganizmusok megfigyelésére pedig speciális mikroszkópot fejlesztettek ki a szakemberek.

via MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.