Világtükör

Dráma a moziban: a „polbiz” rettegett tagja megforgatva

Dráma a moziban: a „polbiz” rettegett tagja megforgatva

2021. október 24., vasárnap
Dráma a moziban: a „polbiz” rettegett tagja megforgatva

Békésnek ígérkezett a szombat délutáni előadás… Jaj, dehogy! Csak a városi lap sugallta ezt, amikor beharangozta, hogy igazi nagyágyú, Marosán György államminiszter jön Szegedre, tudós professzorokat és diáksereget kiokosítani.

Kis tudás, nagy mellény

Okosított ő már sokakat. Szegedi vendégszereplése előtt pár nappal épp költészeti kérdésekben igazított el tekintélyes tudósokat. Az MSZMP Politikai Bizottsága ugyanis József Attila-emlékestet rendezett (nyilván, mint közismert irodalomtörténeti csúcsintézmény…) és ott hősünk ilyen sommásan fogalmazott: „Élő költő és agitátor”. Nem baj, József Attilát leagitátorozták már mások is, mégsem ártott ez az életművének. Marosán persze nem volt a költészet avatott tudora, de ne fanyalogjunk, négy elemi után a kevés is szép teljesítmény.

A legismertebb magyar pék

A nyájas közönség kezdetben nyájasan is viselkedett, a belügyes biztonságiaknak nem is volt dolguk. A ravasz ember nem vette észre, hogy a túl kedves fogadtatás csak álca. Amikor rájött, már késő volt. Igaz, nem esett kétségbe, hiszen sok harcot megélt már, s mindig győzte erővel. Főleg hangerővel. A kor tán legismertebb szónoka volt. A köznép ki nem állhatta. Gúnynevet aggattak rá: Buci Gyuri. Ő volt ugyanis a legnevesebb magyar pék, a sütőmunkásból lett mozgalmár. A lehengerlő, szinte sokkoló hangerején kívül másról is híres volt: dalos kedvét munkáskórusokban kamatoztatta, tenorjától kommunista ifiasszonyok tömege lágyult el. Önbizalomtól duzzadt: vitába szállt bárkivel, bármiről. Sok haragost szerzett, és maga is áldozatul esett a pártjában szokásos leszámolásnak. Az akasztófát épp hogy megúszta, de börtönbe került, s csak ’56-ban szabadult. A forradalmat követően aztán a megtorlás sztahanovistája lett; az ő hírhedett mondata: mától kezdve lövünk! És jöttek a halálos sortüzek.

Kiütközik a pukkancsvér

Buci bá’ – ahogy a „polbiz” rettegett tagját az egyetemisták egymás között titulálták – besétált hát a csapdába. Sejthette volna: Szeged ifjúsága a forradalom után egy évvel sem felejt! És ha valaki, mint ő, gyermekien játékos lévén szereti a vurstlit, tudhatja azt is: szédüléssel járhat a ringlispíl. De felült. Ezúttal jelképesen. És az egyetemisták a vitában kegyetlenül megforgatták. Amit a városi újság másnap „lelkes fogadtatásnak” nevezett, na, az egészen lélekölő volt. A diákok betonkemény számonkérő mondataikkal, lázításnak beillő kérdéseikkel a nagy lövetőmestert úgy sarokba szorították, hogy dagadt a feje, majdnem szétrobbant. Akkor, ott épp nem lövethetett, s mivel már egyetlen épkézláb válasza sem volt, kieresztette bikahangját, és zárszóként üvöltött. Hogy mi volt a vége, mielőtt elviharzott, arra a szemérmesek így emlékeznek: pukkadjatok meg! Ám vannak, akik ezt hallották: b…átok meg. Na de egy államminiszter ilyen csúnyát csak nem mondott! Ha mégis, az igazi bölcs végső érv volt. Hamisítatlan bucigyuris…

A képek forrása: Fortepan, Berkó Pál, Sándor György

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.