A nemzeti kisebbségek ügye nem belügy, hanem európai ügy

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Szeged, 2021. október 16. Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyeket koordináló miniszterelnöki megbízott beszédet mond a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) ünnepi közgyûlésén a Szegedi Tudományegyetemen, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK) 2021. október 16-án. A közgyûlésen a Magyar Egyetemisták és Fõiskolások Szövetsége (MEFESZ) megalakulásának 65. évfordulójára emlékeztek. MTI/Rosta Tibor

A nemzeti kisebbségek ügye nem belügy, hanem európai ügy – jelentette ki az autonómiaügyekkel foglalkozó miniszterelnöki megbízott szombaton Budapesten. Szili Katalin a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) közgyűlésén a nemzeti kisebbségvédelemről és az autonómiáról tartott előadásában azt hangsúlyozta, hogy az őshonos kisebbségek európai jogairól szóló diskurzusba fontos beemelni a nemzeti jelzőt.

Az Európai Unióban minden kisebbséggel szívesen foglalkoznak, azonban az európai közösség lakosságának 10 százalékát kitevő őshonos kisebbségekkel, mintegy 50 millió emberrel nem óhajtanak – mondta.Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára javaslatot tett a NYEOMSZSZ nyugat-európaiból összeurópai szervezetté alakítására, szorgalmazta közép-európai és balkáni országok bevonását a szervezetbe.

Előző sztori

Sok emberek már nem ad elég védelmet a két oltás

Következő sztori

Jó hír a Szeged-Budapest között vonatozóknak