Politika

A Cserkó árverésre kerül, de hogy is jutott el a közgyűlés idáig?

A Cserkó árverésre kerül, de hogy is jutott el a közgyűlés idáig?

2021. október 8., péntek
A Cserkó árverésre kerül, de hogy is jutott el a közgyűlés idáig?

Bár így is a megszokottnál kevesebben, összesen 15-en szavaztak igennel a Cserepes sori piac árverésre bocsátását illetően, a szavazást megelőző vita a közgyűlésen külön magyarázatot érdemel.

Ami a közgyűlés reggeléig történt

Röviden: a járványügyi veszélyhelyzet alatt Botka László polgármester a rendkívüli jogrendre tekintettel egyszemélyben hozott döntéseket a város működését illetően, a közgyűlések megtartását a jogrend kategorikusan megtiltotta. Bár a központi jogszabályok erre nem kötelezték a polgármestereket, Botka a járványügyi helyzetre tekintettel bezáratta a Cserepes sori piacot, ami így több tíz milliós adósságot halmozott fel. Az újranyitást követően a piac bérleti díjai nem csökkentek, a bevétel azonban visszaesett, így sorra hagyták ott a kereskedők a piacot. Végül 2021 elején, a Cserepes Sori Piac Kft-vel egyeztetve a piacot végleg bezárták. Sokáig nem is volt egyértelmű a terület további sorsa, ennek ellenére újrabetonozták azt, és az is kiderült utólag, hogy Uniós pályázati pénzeket is vettek fel a terület fejlesztéséhez, melyet júliusig visszatörlesztett a városvezetés - legalábbis papíron.

Mutyira gyanakodnak

A szegedi Fidesz és a független Szabó Bálint kategorikusan azon a véleményen vannak hónapok óta, hogy a területet Botka embereinek a kezére akarják játszani. Erre engednek következtetni a már jól bejáratott, Német Ferenc által korábban ,,telekbiznisznek" nevezett gyakorlat lábnyomai is, mely szerint áron alul adja el a város az ingatlanjait és szeleteli fel az üzletrészeket. A piac körüli történések valószínűleg a városvezetésen belül is vitát válthattak ki, mivel az év eleje óta a Cserepes sori Piac Kft. ügyvezető igazgatója és Szeged akkori gazdasági alpolgármestere, Szécsényi Rózsa is lemondott.

A Pénzügy- és Vagyonkezelői Bizottság elnöke, Tápai Péter fideszes képviselő pedig többször is bekérte az önkormányzat ingatlanügyeiben az értékbecslést, amit ezúttal sem kapott meg, holott az ezzel kapcsolatos szakvélemény már április végén elkészült.

Az elárverezésről szóló javaslatot nem mindegyik bizottság hagyta jóvá, és a DK-s Binszki József is megjegyezte tegnap, hogy a terület piaci áron a mostani tízszerese is lehetne, ha a piachoz tartozó társaság végelszámolás alá kerülne, a közös tulajdonokat megszüntetnék és eladnának minden ingóságot. Ezt a közgyűlésen is elmondta. Botka bár logikusnak és helytállónak gondolta Binszki ötletét, gyorsan hozzátette, hogy a közös tulajdonosokkal való megállapodás eredménytelenül zárult le, az ingatlanérték-becslést pedig egy Szegeden elismert szakember végezte el. Tápai viszont, az értékbecslés nyögvenyelős közzététele mellett, azt sem értette, miért akar megszabadulni a város ettől a területtől, miközben az egyik legtöbb bevételt hozta a város számára.

A vita kritikus pontja a váratlanul szót kérő Ménesi Imre vitaindítása volt. Ugyanis amíg az ellenzék egyik fele 4-5 évvel ezelőttre saccolta a piac leépítésének kezdetét, a másik fele pedig 5-10 évvel ezelőttre, ő 15 évet mondott.

Ménesi ugyanis 40 éve lakik a környéken, elmondása szerint ott is nőtt fel. Elmondása szerint a talaj minősége rendkívül rossz és van olyan telek is ott, amit 30 éve nem vesz meg senki. A nosztalgikus, ,,bezzegelős" hangvételű felszólalás szerint a a Zöld szigetek gondolata is egy hülyeség, ugyanis tele van a környék szemetelve.

De ami a lényeg: szerinte legalább 15 éve alig van árusa a piacnak, és amikor van, akkor is általában csak hétvégente. Leginkább azért, mert az árusok nagyrésze üzletet nyitott a belvárosban. Mindenesetre üdvözölte az ingatlan felértékelésének gondolatát, hiszen akkor az ő ingatlana is többet fog érni.

A heti egyszeri piac ötletét pedig, amilyen jelenleg a Röszkei úti vásár is, szerinte nem feltétlenül lehet gazdaságosnak gondolni. ,,Várjuk ki a végét." - mondta.

A közgyűlés végül megszavazta a Cserepes sori piac elárverezését, azonban a név szerinti szavazás során csak 15 igen szavazat gyűlt össze. Binszki József az ellenkezése ellenére tartózkodott, csupán a szegedi Fidesz jelen lévő képviselői és a független Szabó Bálint voksoltak nemmel.

A kérdés már csak az, mennyiért fog elkelni az ingatlan és ki veszi meg. Haág Zalán KDNP-s képviselő szerint Nagy Sándor már tudja a választ, hiszen arról is konkrét számokkal rendelkezik, hogy milyen magas épületekkel kívánják csökkenteni a beépíthető területet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.