/

Szijjártó Kiskundorozsmán: nyomás alá helyezték a szerb-magyar gázvezetéket

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A múlt héten Orbán Viktor járt a megyénkben, Röszkén tartott határszemlét. Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter csütörtökön Kiskundorozsmára látogatott el, ahol a szerb belügyminiszterrel, Aleksandar Vulinnal tartottak sajtótájékoztatót és üzembe helyezték a szerb-magyar gázvezetéket. Az új gázmegállapodásról az orosz Gazprommal már tegnap is beszámoltunk a Kormányinfó kapcsán:

Szerbia felől 3,5 milliárd köbméter földgáz fog érkezni az országunkba idén, amely nagy részét kiteszi az össz éves mennyiségnek – ezen kívül 1 milliárd köbméter gáz jön majd Ausztria irányából. Az új megállapodás rendkívül kedvező az országunk számára, ennek köszönhetően gázáremelkedésre az elkövetkező időben nem kell számítani.

Október 1-től már érkezik a gáz

Szijjártó és Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter közösen helyezte üzemi nyomás alá a szerb-magyar gázvezetéket Kiskundorozsmán, így péntek reggel hat órától, azaz a gázév első napjának első órájától megkezdődik a földgáz kereskedelmi forgalmazása a két ország között.

Az eseményen Szijjártó Péter kijelentette, hogy magyar emberekkel szemben az állam egyik legfontosabb kötelessége az energiaellátás garantálása, amely egyben szuverenitási kérdés is, mivel ha ez nem teljesül, akkor az ország kiszolgáltatottá, mások szabad prédájává válik.

Magyarország gázellátása nem lehet sem ideológiai, sem politikai kérdés, ugyanis ideológiával és politikai nyilatkozatokkal nem lehet fűteni a lakásokat és a házakat, nem lehet működtetni az ipart

-emelte ki a miniszter. A hosszú tárgyalások után hétfőn aláírt új szerződés pénteken lép hatályba. Ennek nyomán pedig Magyarország ellátása a következő 15 évben biztosított.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A gázellátás biztonságához a magyarországi hálózat folyamatos fejlesztésére van szükség, illetve arra, hogy minél több útvonalon keresztül lehessen vásárolni. Ezért is fontos, hogy megépült az új vezeték a szerb határig, és így lehetővé vált Magyarország csatlakozása a délkelet-európai szállítási útvonalhoz Szerbián, Bulgárián és Törökországon keresztül.

A miniszter tájékoztatása szerint az interkonnektoron keresztül évente 8,5 milliárd köbméter gázt lehet Magyarországra szállítani, és az első aukció keretében már le is foglalták ezen kapacitás 32 százalékát.

Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter úgy vélekedett, hogy fontos pillanat ez országa szempontjából, minthogy Szerbia eddig fizetett a gáztranzitért, míg most neki fognak ezért fizetni. Azt hangoztatta, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök

egész Európában az utolsó szabad vezetők közé tartoznak, akik kizárólag saját népük érdekét nézik

-mondta Vulin. A mostani projekt sikere is annak köszönhető, hogy ellen tudtak állni a nyomásgyakorlásnak. Végezetül kiemelte, hogy amikor csak a magyarok és a szerbek önállóan döntöttek a sorsukról, akkor a térségben béke uralkodott, és amíg ez így lesz, addig fejlődés és stabilitás várható a régióban.

via MTI

Előző sztori

Újra használható lett a tiszaszigeti kerékpárút

Következő sztori

Miért maszturbál valaki egy kirakatra?