Gazdaság

Sokan dolgoznak feketén az építőiparban Csongrád-Csanád megyében

Sokan dolgoznak feketén az építőiparban Csongrád-Csanád megyében

2021. szeptember 6., hétfő
Sokan dolgoznak feketén az építőiparban Csongrád-Csanád megyében

Közel félszáz összehangolt ellenőrzést végeztek a szakemberek Csongrád-Csanád megyében egy országos, a hatóságok által összehangolt akcióban, melyben az építőipari tevékenységet végzőket vizsgálták. Megyénkben problémát jelentett egyebek mellett a szabálytalan foglalkoztatás, a nem megfelelő munkakörülmények, a veszélyes építőipari tevékenységeknél pedig a kockázatértékelés hiánya.

Komplex vizsgálatok

Átfogó, az ország egész területére kiterjedő, összehangolt ellenőrzést végeztek nyáron az illetékes hatóságok az építőipai tevékenységet végzők körében. A vizsgálatok során a fővárosi és megyei kormányhivatalok szakterületi hatóságai mellett az adóhatóság és a rendészeti szervek is részt vettek. A komplex ellenőrzések célja:

  • a jogkövető gazdasági működés és foglalkoztatás erősítése,
  • a tisztességes, jogkövető cégek versenyhátrányának csökkentése,
  • a szabályok megszegésével (feketefoglalkoztatás, munkavédelmi szabálytalanságok) jogosulatlan előnyt szerző vállalkozások felderítése,
  • illetve az ágazatban dolgozók alapvető jogai érvényesülésének elősegítése volt.

Sok a visszatérő probléma

A legtöbb problémát a foglalkoztatás, a munkavédelem és az építésfelügyelet terén tapasztalták a szakemberek. Továbbra is jellemző a bejelentés nélkül foglalkoztatás, illetve a munkaidő-nyilvántartás vezetésének hiánya. Kiderült, hogy az építési kedv növekedésével nem járt együtt a munkavédelmi szabályok betartása, mert évről évre ugyanazon szabálytalanságokat, hiányosságokat tárják fel.

Szintén gyakori tapasztalat volt nemcsak a védőeszközök biztosításának illetve használatának elmulasztása (védősisak, védőcipő, légzés- és hallás védelem), hanem a megfelelő munkaeszközök hiánya is.

Ugyancsak visszatérő problémát jelentett a nem biztonságos munkakörnyezet (rossz világítás, mechanikai védelem hiánya pl. elektromos kábeleknél, nem megfelelő műszaki állapotú állványzat, nem megtámasztott munkagödör, porvédelem hiánya stb.).

A munkások több, mint fele szabálytalanul van alkalmazva

Közel félszáz összehangolt ellenőrzést végeztek a szakemberek Csongrád-Csanád megyében, ahol a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 20 vállalkozást keresett fel. Az ellenőrzésben az érintett munkáltatók kétharmada szabálytalanul foglalkoztatta a munkatársai többségét (56 százalékát). A leggyakrabban előfordult hiányosság a munkaidő nem megfelelő nyilvántartása volt. A bejelentés nélküli, feketén foglalkoztatás az ellenőrzésben részt vevő foglalkoztatók közel 8 százalékát érintette. A munkavédelmi hatóság az akcióban összesen 28 olyan munkavállalót talált, akiket 100 százalékban szabálytalanul foglalkoztattak.

Veszélyeztetve dolgoznak

Problémát jelentett például az építési állványról a leesés veszélye, a védelem- és a munkaeszközök hiánya; a hatóság minden esetben a helyszínen intézkedett a hiányosságok megszüntetése miatt. Két munkáltató veszélyes építőipari tevékenységet végzett, nem tudta viszont bemutatni az ellenőrzésen kockázatértékelést, így a hatóság 100 ezer forint feletti munkavédelmi bírságot szabott ki; a másik esetében még nem zárult le a vizsgálat.

Csongrád-Csanád megyében az ellenőrzési tapasztalatok szerint, a szakterületekkel, társhatóságokkal közös, összehangolt helyszíni akciók hatékonyak és eredményesek, köszönhetően a nagyobb létszámú hatósági jelenlétnek

via Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.