Sokan dolgoznak feketén az építőiparban Csongrád-Csanád megyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közel félszáz összehangolt ellenőrzést végeztek a szakemberek Csongrád-Csanád megyében egy országos, a hatóságok által összehangolt akcióban, melyben az építőipari tevékenységet végzőket vizsgálták. Megyénkben problémát jelentett egyebek mellett a szabálytalan foglalkoztatás, a nem megfelelő munkakörülmények, a veszélyes építőipari tevékenységeknél pedig a kockázatértékelés hiánya.

Komplex vizsgálatok

Átfogó, az ország egész területére kiterjedő, összehangolt ellenőrzést végeztek nyáron az illetékes hatóságok az építőipai tevékenységet végzők körében. A vizsgálatok során a fővárosi és megyei kormányhivatalok szakterületi hatóságai mellett az adóhatóság és a rendészeti szervek is részt vettek. A komplex ellenőrzések célja:

  • a jogkövető gazdasági működés és foglalkoztatás erősítése,
  • a tisztességes, jogkövető cégek versenyhátrányának csökkentése,
  • a szabályok megszegésével (feketefoglalkoztatás, munkavédelmi szabálytalanságok) jogosulatlan előnyt szerző vállalkozások felderítése,
  • illetve az ágazatban dolgozók alapvető jogai érvényesülésének elősegítése volt.

Sok a visszatérő probléma

A legtöbb problémát a foglalkoztatás, a munkavédelem és az építésfelügyelet terén tapasztalták a szakemberek. Továbbra is jellemző a bejelentés nélkül foglalkoztatás, illetve a munkaidő-nyilvántartás vezetésének hiánya. Kiderült, hogy az építési kedv növekedésével nem járt együtt a munkavédelmi szabályok betartása, mert évről évre ugyanazon szabálytalanságokat, hiányosságokat tárják fel.

Szintén gyakori tapasztalat volt nemcsak a védőeszközök biztosításának illetve használatának elmulasztása (védősisak, védőcipő, légzés- és hallás védelem), hanem a megfelelő munkaeszközök hiánya is.

Ugyancsak visszatérő problémát jelentett a nem biztonságos munkakörnyezet (rossz világítás, mechanikai védelem hiánya pl. elektromos kábeleknél, nem megfelelő műszaki állapotú állványzat, nem megtámasztott munkagödör, porvédelem hiánya stb.).

A munkások több, mint fele szabálytalanul van alkalmazva

Közel félszáz összehangolt ellenőrzést végeztek a szakemberek Csongrád-Csanád megyében, ahol a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 20 vállalkozást keresett fel. Az ellenőrzésben az érintett munkáltatók kétharmada szabálytalanul foglalkoztatta a munkatársai többségét (56 százalékát). A leggyakrabban előfordult hiányosság a munkaidő nem megfelelő nyilvántartása volt. A bejelentés nélküli, feketén foglalkoztatás az ellenőrzésben részt vevő foglalkoztatók közel 8 százalékát érintette. A munkavédelmi hatóság az akcióban összesen 28 olyan munkavállalót talált, akiket 100 százalékban szabálytalanul foglalkoztattak.

Veszélyeztetve dolgoznak

Problémát jelentett például az építési állványról a leesés veszélye, a védelem- és a munkaeszközök hiánya; a hatóság minden esetben a helyszínen intézkedett a hiányosságok megszüntetése miatt. Két munkáltató veszélyes építőipari tevékenységet végzett, nem tudta viszont bemutatni az ellenőrzésen kockázatértékelést, így a hatóság 100 ezer forint feletti munkavédelmi bírságot szabott ki; a másik esetében még nem zárult le a vizsgálat.

Csongrád-Csanád megyében az ellenőrzési tapasztalatok szerint, a szakterületekkel, társhatóságokkal közös, összehangolt helyszíni akciók hatékonyak és eredményesek, köszönhetően a nagyobb létszámú hatósági jelenlétnek

via Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Előző sztori

Többszörösen visszaeső bűnözők a Mars téri tolvajok

Következő sztori

A család, a béke és a szabadság áll a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok középpontjában