Remekelnek a magyar úszónők a paralimpián: Pap Bianka és Konkoly Zsófia is ezüstérmes!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ezüstérmet nyert Pap Bianka 400 méteres gyorsúszásban az S10-es kategóriában, Konkoly Zsófia pedig 200 méteres vegyesúszásban lett második az S9-es kategóriában a tokiói paralimpia szerdai napján.

Az S10-es kategória magyar indulója, Pap Bianka – akinek gyerekkori síbaleset miatt nem fejlődött ki rendesen a bal sípcsontja – a hármas pályán tempózott a szerda esti döntőben. A lengyel Oliwia Jablonskával harcolt a második helyért, mert a világcsúcstartó kanadai Aurélie Rivard hamar kivált a mezőnyből.

Száz méternél, 200-nál és 300-nál is második volt, és egyre nagyobb előnyre tett szert a világbajnok Jablonskával szemben, akit végül simán vert meg: 4:29.83 perces eredménye pedig alig maradt el Rivard 2018-ban elért 4:29.27-es eddigi világrekordjától. A magabiztosan élen végző kanadai 4:24.08-cal ért célba. A harmadik helyezett lengyel 4:33.20-szal szerezte meg a bronzot.

Pap Bianka korábban 100 méter mellen a hetedik helyen végzett, 100 méter gyorson negyedik, a sérültségi besorolás alapján 34 pontos 4×100 méteres női gyorsváltóval pedig ötödik lett. A Vasas 400 méter gyorson 2017-ben vb-harmadik, idén Európa-bajnok úszója a magyar küldöttség tizedik érmét – harmadik ezüstjét – szerezte.

Az ezüstérmes Pap Bianka a 400 méteres nõi gyorsúszás S10-es kategóriájának eredményhirdetésén. MTI/Koszticsák Szilárd

Konkoly Zsófia, a 19 éves pécsi versenyző – akinek jobb karjával történt fejlődési rendellenesség – a délelőtti három előfutamból az elsőben szerepelt, és 2:35.16 perces idővel meg is nyerte azt. Összesítésben ő volt a második legjobb volt a világcsúcstartó Sophie Pascoe mögött. Az új-zélandi 61 századdal úszott nála gyorsabban, de a rekordja csaknem tíz másodperccel jobb.

Az esti döntőben az ötös pályán úszott a szám idei, magyar Európa-bajnoka, és másodikként ért célba 2:33.00 perccel úgy, hogy nagy hajrával majdnem utolérte Pascoe-t, aki mindössze 27 századot tudott ráverni.

Konkoly Zsófia így Pap Blanka után, a magyar küldöttség tizenegyedik érmét szerezte, ami a negyedik ezüstöt jelenti hazánknak.

via MTI / Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd (MTI)

Előző sztori

Szegeden épül a kontinens második legnagyobb geotermikus fűtési rendszere

Következő sztori

Olaszországból igazolt fiatal középpályást a Szeged-Csanád GA