Kultúra

Premier előtti és nemzetközi nagyjátékfilmek érkeznek Szegedre

Premier előtti és nemzetközi nagyjátékfilmek érkeznek Szegedre

2021. szeptember 14., kedd
Premier előtti és nemzetközi nagyjátékfilmek érkeznek Szegedre

Ötödik, jubileumi alkalommal rendezik meg a világhírű, Oscar-díjas szegedi operatőr emlékére a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált, aminek apropóján Szabó Éva Andrea és Jávorszky Iván ma sajtótájékoztatót tartottak a verseny- és egyéb programokról. Egy hét múlva kezdődik a Belvárosi Moziban a filmmustra!

Feltörekvő és sikeres alkotók a világ minden tájáról

A fesztivál egyik alapítótagja, Jávorszky Iván elmondta, hogy már az első alkalommal nagy sikernek örvendett a rendezvény, hiszen annyi külföldi nevezés érkezett már akkor, hogy legközelebb nemzetközivé kellett emelni a Zsigmond Vilmos Filmfesztivált. Ez idén is változatlan maradt, a világ minden tájáról érkeznek alkotások Szegedre: lesz francia, mexikói és dél koreai film is a vásznon. Sajnos a pandémia nem engedi, hogy vendégeket fogadjanak külföldről, azonban a filmeket ugyan úgy levetítik.

Már hagyomány, hogy a rendezvényt Zsigmond Vilmos szülőházának megkoszorúzásával kezdik, ami a Dobó utcában található. Erre szeptember 21-én, 14 órakor kerül majd sor. Az eseményen Bokor Balázs is részt vesz.

Fókuszban a helyi értékek

A szervezők idén szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni a helyi értékekre is. A szegedi Kövér Béla Bábszínház fesztiválköszöntő, zenés felvonulását szintén jövő kedden nézhetik meg, amely a Dugonics tértől halad majd egészen a Belvárosi Mozi épületéig.

A mozi falain kívülről a Vision Team fog látványos fényfestést bemutatni, amelyről egyelőre annyit árultak el, hogy Zsigmond Vilmos életének részleteit elevenítik majd meg a képek.

Továbbá a Makói Videóműhely is bemutatkozik majd, aminek Balázs István is a tagja - ő nyerte el a tavalyi év kritikai első díját a seregszemlén.

Változatos zsűri

A bírák közül idén sem hiányozhat a diákzsűri, és újdonságként a szegedi nyugdíjasokból álló Ezüsthaj Filmklub is delegál 5 főt. Természetesen a szakmai és kritikai zsűri idén is nagy neveket tartogat majd: Az 5. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál szakmai zsűrijében olyan neves művészek ülnek, mintSzabó Gábor, filmoperatőr, a Magyar Filmoperatőrök Egyesületének alapító tagja és elnöke,Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója,Horvát Lili, a „Felkészülés határozatlan ideig tartó együttlétre” című magyar romantikus dráma rendezője,Bogdán Árpád,többek közt a 2018-asGenezisfilm direktora,Zurbó Dorottya, filmrendező, akinek a 2018-as „Könnyű leckék” című nagysikerű dokumentumfilmet köszönhetjük, és Willie Nel, dél-afrikai származású operatőr, a ZSIFF tavalyi
fődíjasa. Utóbbi online fog részt venni az eseményen.

"Off program"

Mint azt korábban említettük, rendkívül nagyszámú nevezés érkezett mind hazai, mind nemzetközi filmek terén, amiből csak limitált mennyiséget tudnak levetíteni - értelemszerűen az idő rövidsége miatt. Szabó Éva Andrea elmondta, hogy 11 nagyjátékfilmet tudnak bemutatni, azonban több, mint 60 pályamű érkezett csak ebben a kategóriában. Mivel a zsűri úgy gondolta, hogy nagyon sok érdemes film van azok között is, amelyek nem kerültek be a versenybe, szeptember 20-án "Off programot" hirdettek: ezen a napon levetítenek a versenyből kimaradt, de ettől függetlenül kiváló mozgóképeket.

Premier előtti vetítés

A 2021-es filmfesztiválon még egy premier előtti vetítésen is részt lehet venni: Enyedi Ildikó (A testről és lélekről) vadonatúj filmjét, a Feleségem története című alkotást mutatják be 2 nappal a hivatalos premier előtt. A film egyébként Füst Milán azonos című könyvének az adaptációja.

Sok a spanyol nyelvű alkotás

Idén számos pályamű érkezett spanyol nyelvterületről, többek között Peruból és Mexikóból és neveztek a fesztiválra. Utóbbi ország nagykövete részt vesz majd azon a versenynapon, ahol a mexikói filmet lehet majd látni. De lesz majd francia és dél koreai film is a terítéken, illetve a magyar rendezők alkotásaiból sem lesz hiány. Egy macedón-magyar-belga koprodukció, a Fűzfa című film is bemutatásra kerül, amelynek operatőre Dobos Tamás volt.

Programok, kiállítások

Szabó Luca portréfotó-kiállítása a Belvárosi Moziban lesz majd megtekinthető, amelyet színházi dolgozók, művészek képeiből válogattak össze. A szervezők hagyományt szeretnének teremteni abból, hogy legalább egy helyi alkotót felvonultassanak a fesztivál során. A Fekete Házban is nyílik egy tárlat a Hórusz Archívum gyűjteményéből, amelyhez hasonlót korábban már láthattak a Műcsarnokban. Itt szintén fotókat lehet majd látni, Magyarország egyik legnagyobb privát fotógyűjteményéből.

A filmfesztivál során fog debütálni Dr. Fári Irén és Ibos Éva közös kiadványa, amely a Belvárosi Mozi történetét fogja bemutatni

Továbbá szakmai programokkal is készülnek majd az érdeklődők számára. Szabó Gábor fog beszélgetni Kardos Sándor életműdíjas operatőrrel szerdán a "Mesterkurzus" című előadáson, szombaton pedig az Origo Filmstúdió a jelenlegi magyar független filmek készítésének és finanszírozásának a módjairól tart prezentációt.

A sűrű, de annál változatosabb programot ide kattintva tudják részletesen is tanulmányozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.