Közélet

Pénzügyminiszter: ez minden idők legnagyobb, családoknak nyújtott adókedvezménye

Pénzügyminiszter: ez minden idők legnagyobb, családoknak nyújtott adókedvezménye

2021. szeptember 24., péntek
Pénzügyminiszter: ez minden idők legnagyobb, családoknak nyújtott adókedvezménye

Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel egy Facebookon közzétett videóban jelentette be, hogy a kormány döntött a családi adóvisszatérítés részleteiről. A héten már összeszedtük, hogy addig mit lehetett tudni a kedvezményről, most pedig néhány egyéb információ is napvilágot látott ezzel kapcsolatban. Korábbi cikkünket itt olvashatja:

https://szegedma.hu/2021/09/adovisszateritesi-kisokos-egy-helyen-minden-amit-eddig-tudni-lehet

Akár 7 százalékos növekedés

Mint az eddig is tudható volt, az idei év gazdasági növekedéséhez kötötték a családi adóvisszatéríésről való döntést: a kormány álláspontja az volt, hogy ha az év végére meghaladja az 5,5 százalékot a növekedés, akkor zöld utat adnak a szülők idei személy és jövedelemadójának visszafizetéséről. Ezzel azonban nem kell várni év végéig, ugyanis Varga Mihály szerint már most is kiolvasható az adatokból, hogy meg lesz a szükséges teljesítmény, sőt, az elérheti akár a 7 százalékot is.

Ez azt jelenti, hogy 1 millió 900 ezer szülőnek összesen 600 milliárd forintot fizetünk vissza. Ez minden idők legnagyobb családoknak nyújtott adókedvezménye

Kinek jár pontosan?

A pénz minden olyan családnak jár, ahol legalább egy gyermek után családi pótlékra jogosultak. Ha mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, mindkettőnek jár az adóvisszatérítés. A vállalkozók is megkapják a kedvezményt, ha az előbb említett feltétel teljesül - tehát van legalább egy gyermekük, aki után családi pótlék jár. Itt kicsit bonyolódik a helyzet:

A katás vállalkozók a 2021-es tételes adójuk egynegyedét, míg az ekhós adózók a befizetett 15 százalékos adójuk kétharmadát kaphatják vissza. A visszafizetés felső határa az átlagbér éves adótartalma.

A pénzügyminiszter közölte továbbá, hogy a jogosultak körét gyarapítják az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az ingatlan-bérbeadók is. A visszafizetés felső határa az átlagbér éves adótartalma, amit a NAV már jövő februárban teljesíteni fog.

Magyarország működik, a magyar gazdaság működik. Magyarország az egyik leggyorsabb gazdasági újraindítást érte el az Európai Unióban, ez a családok, a vállalkozások és a helyes gazdaságpolitika közös sikere. Ez a siker teszi lehetővé, hogy a családi adóvisszatérítéssel folytassuk a családok megerősítését

-zárta mondandóját Varga. A videót önök is megtekinthetik lentebb:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.