/

Öt év alatt közel 230 milliárdos állami támogatást kap az SZTE alapítvány

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeptember közepén nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes azt a törvényjavaslatot, amiben többek között a felsőoktatási intézmények versenyképes működését elősegítő szabályokról is szól.

A Parlament által hétfőn elfogadott törvény a 21 alapítványi fenntartású felsőoktatási intézmény a következő években összesítve mintegy 1700 milliárd forintos összeg állami támogatást kap. A legtöbb pénzt a vidéki tudományegyetemeket fenntartó alapítványoknak jut.

A Szegedi Tudományegyetem alapítványa 2022 és 2026 között évente valamivel több mint 44 milliárd forintot,

az öt év alatt összesen 229 milliárd 148 millió 41 ezer forintot állami támogatást kap.

A biztosított támogatás különböző részekre oszlik

1. Az alaptámogatás alapja az állami ösztöndíjas hallgatói létszám, a minőségi támogatás a minősítéssel rendelkező oktatói és kutatói létszámtól függ, az infrastruktúra-támogatás alapja a felsőoktatáshoz kapcsolódó hasznos beépített ingatlan mérete.

2. A kiemelt felsőoktatási ágazati célokhoz kapcsolódó támogatás alapja “a nemzetköziesítés, tehetséggondozás, sport és társadalmi felzárkóztatás, valamint további egyedi célok megvalósítása”. Ugyancsak elkülönülnek a hallgatói juttatások.

Előző sztori

Alig 600-700 ezer mélyen párthívőt izgat az előválasztás, és politikusaik az országban

Következő sztori

Kiutasítottak az országból egy ukrán embercsempészt