Közélet

Öt év alatt közel 230 milliárdos állami támogatást kap az SZTE alapítvány

Öt év alatt közel 230 milliárdos állami támogatást kap az SZTE alapítvány

2021. szeptember 28., kedd
Öt év alatt közel 230 milliárdos állami támogatást kap az SZTE alapítvány

Szeptember közepén nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes azt a törvényjavaslatot, amiben többek között a felsőoktatási intézmények versenyképes működését elősegítő szabályokról is szól.

A Parlament által hétfőn elfogadott törvény a 21 alapítványi fenntartású felsőoktatási intézmény a következő években összesítve mintegy 1700 milliárd forintos összeg állami támogatást kap. A legtöbb pénzt a vidéki tudományegyetemeket fenntartó alapítványoknak jut.

A Szegedi Tudományegyetem alapítványa 2022 és 2026 között évente valamivel több mint 44 milliárd forintot,

az öt év alatt összesen 229 milliárd 148 millió 41 ezer forintot állami támogatást kap.

A biztosított támogatás különböző részekre oszlik

1. Az alaptámogatás alapja az állami ösztöndíjas hallgatói létszám, a minőségi támogatás a minősítéssel rendelkező oktatói és kutatói létszámtól függ, az infrastruktúra-támogatás alapja a felsőoktatáshoz kapcsolódó hasznos beépített ingatlan mérete.

2. A kiemelt felsőoktatási ágazati célokhoz kapcsolódó támogatás alapja “a nemzetköziesítés, tehetséggondozás, sport és társadalmi felzárkóztatás, valamint további egyedi célok megvalósítása”. Ugyancsak elkülönülnek a hallgatói juttatások.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.