Sport

Örökös Bajnokokká avatták Kárász Annát és Kopasz Bálintot

Örökös Bajnokokká avatták Kárász Annát és Kopasz Bálintot

2021. szeptember 14., kedd
Örökös Bajnokokká avatták Kárász Annát és Kopasz Bálintot

Négy új örökös bajnokot avatott hétfőn a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a dicsőségfalra. A korábbi örökös bajnok Bodonyi Dóra pedig ötkarikát is kapott a márványtáblán a neve mellé.

Tegnap délután a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) új örökös bajnokokat faragott a márványból készült diszőségtáblájára. Ahhoz, hogy valaki felkerülhessen ide, legalább öt világbajnoki címet vagy egy olimpiai/paralimpiai aranyérmet kell, hogy szerezzen. Most a tokiói olimpiai és paralimpiai játékok olimpiai bajnokai kerültek fel a falra, úgy mint Kárász Anna, Kopasz Bálint, Tótka Sándor és Kiss Péter Pál.

A Szövetség által közzétett videó szerint az eseményen gratulációját fejezte ki Hesz Mihály is, a királyszámnak is nevezett 1000 méteres K-1 első olimpiai bajnoka. (1968-ban, Mexikóvárosban szerzett érmet.) Idén Tokióban Kopasz Bálint nyert ugyanebben a számban.

Tótka Sándor K-1 200 méteren ért fel a dobogó csúcsára Tokióban, aki ezzel már szintén az ,,elit klubba" tartozik. Kárász Anna a kajak négyessel diadalmaskodott, melynek másik tagja, Bodonyi Dóra egy ötkarikás kifaragást is kapott a neve mellé. Bodonyira egyébként most félév pihenő vár, mivel nemrég mononukleózist diagnosztizáltak nála, ezért sem vett részt a héten zajló koppenhágai világbajnokságon. A sportolónőket a már visszavonult Szabó Gabriella méltatta.

Kiss Péter Pál mindössze 18 évesen lett paralimpiai bajnok.

Az abszolút leggyorsabb idővel nyert saját számában, a KL1 kategória 200 méterében. 8 éves korában bénultak le lábai a Guillain-Barré-szindróma következtében. Elmondása szerint még most sem hiszi el, hogy paralimpiát nyert.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke a hétfői eseményen köszöntőjében kiemelte, hogy a tokiói volt az idén 80 éves szövetség második legeredményesebb szereplése, 3 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzérmemmel megnyerték a sportági éremtáblázatot és a pontversenyt is az olimpián, a paralimpián pedig az első aranyérmüket gyűjtötték be. ,,Ez egyértelműen mutatja a sportág erejét. Gratulálok az új örökös bajnokoknak!" - mondta.

(MTI, Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Facebook-oldala)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.