/
Képgaléria!

Óriásbábokkal és Enyedi Ildikó új filmjével startolt a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A koronavírus világjárvány miatt szeptemberre tolták a tavaszi időpontról az 5. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált, amely hivatalos programja tegnap vette kezdetét. Az operatőr seregszemle szeptember 25-ig tart, és számos kiváló filmélmény mellett kulturális és szakmai programok várják az érdeklődőket.

Bábfelvonulás

A világhírű szegedi operatőr szülőházának megkoszorúzása nyitotta a rendezvényt, majd délután a Kövér Béla Bábszínház felvonulásán lehetett részt venni. Délután fél ötkor indultak a Dugonics térről az óriásbábok, és egészen a Belvárosi Mozi épületéig meneteltek át a városon.

Premier előtti vetítés

A nyitófilmet megelőzően Dr. Kozma József, Szűcsné Kolonics Andrea és Szabó Éva Andrea üdvözölte a közönséget, jó szórakozást kívánva a fesztivál időtartamára. Bár hétfőn már az Off Programról bemutattak pár filmet, a nyitónap első alkotása az Enyedi Ildikó által rendezett A feleségem története volt, amelyet a szegedi közönség a magyar premier előtt két nappal láthatott. Füst Milán azonos című regényének adaptációja egy igazi érzelmi hullámvasút volt a maga 169 perces játékidejével, a képi világ Rév Marcell operatőri munkájának köszönhető.

A közel három órán át tartó filmdrámát vastapssal jutalmazta a szegedi közönség.

A vetítés után első kézből ismerhettük meg a film készítésének mozzanatait, az ezzel járó nehézségeket és szépségeket: a rendező, Enyedi Ildikó és a látványtervező, Láng Imola beszélgetett Sághy Miklós filmesztétával, majd a közönség soraiból is bárki feltehette a kérdéseit. Meséltek kulisszatitkokról, technikai megoldásokról és szóba került Enyedi következő projektje is, amelyben Békés Itala Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznővel dolgozik együtt.

Egész estés vetítések

Nem csupán A feleségem története volt az egyetlen alkotás, amelyet tegnap vetítettek le: a versenyprogramból a Spirál című nagyjátékfilmet láthatta a nagyérdemű (rendezte: Felméri Cecília, operatőr: Réder György), továbbá öt rövidfilmet is bemutattak a versenyre kvalifikáltak listájából, de a megmérettetésen kívüli, Off Programból is láthattak alkotásokat.

Szerdán még ennél is több izgalom várja a közönséget, hiszen rengeteg film kerül vetítésre a Belvárosi Moziban, illetve egy szakmai előadás keretein belül Kardos Sándor életműdíjas operatőrrel fog beszélgetni a zsűri elnöke, Szabó Gábor.

Előző sztori

Keményen lesújtott a FIFA: zárt kapu és többmilliós büntetés a magyaroknak

Következő sztori

Élje ki kreatív energiáit pénteken a PsychArt24 festőmaratonon!