Politika

Nem látszik érdemben csökkenni a kormány népszerűsége

Nem látszik érdemben csökkenni a kormány népszerűsége

2021. szeptember 3., péntek
Nem látszik érdemben csökkenni a kormány népszerűsége

Orbán Viktort a magyar felnőtt lakosság 54 százaléka látná szívesen miniszterelnöki pozícióban, Karácsony Gergely ezzel szemben csak 34 százalékon áll – írja a Magyar Nemzet a Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatása alapján.

Mint írják, az elemzői várakozások szerint Karácsony Gergely lesz a baloldal miniszterelnök-jelöltje. A Századvég ennek tükrében vizsgálta meg egyrészt, hogy a választók inkább Orbán Viktort vagy Karácsony Gergelyt látnák szívesebben miniszterelnöki pozícióban, másrészt hogy egyes kiemelt társadalmi csoportok helyzetének javítására, valamint az ország legfontosabb problémáinak, ügyeinek megoldására kit tartanak alkalmasabbnak.

A 2021. augusztus végén telefonos (CATI) módszerrel készült, ezerfős, a felnőttkorú magyar lakosságot a fő demográfiai dimenziók mentén reprezentáló kutatás eredményeként megállapítható, hogy

Orbán Viktort a magyar felnőtt lakosság 54 százaléka látná szívesen miniszterelnöki pozícióban, Karácsony Gergely ezzel szemben csak 34 százalékon áll.

A kutatás a vezetői tulajdonságok mellett több aktuális területen kérdezett rá arra, hogy kettejük közül kit tartanak a problémamegoldásra alkalmasabbnak.

A Covid-járvány az elmúlt időszak legnagyobb globális válságaként az egyének és családok hétköznapjait, valamint a társadalmi lét minden szeletét próbára tette. Ilyenkor az emberek határozott és erős vezetők mögé sorakoznak fel. Orbán Viktort a megkérdezettek 69, míg Karácsony Gergelyt 19 százaléka látja ilyen vezetőnek.

A kutatásban vizsgált kiemelt társadalmi csoportok (családok, gyermekek, nyugdíjasok) helyzetének javítására egyértelműen Orbán Viktort tartják alkalmasabbnak.

A családok támogatása a válaszadók 61 százaléka szerint Orbán Viktorra, 30 százaléka szerint Karácsony Gergelyre igaz.

A gyermekek védelme esetében ez az aránypár 57, illetve 24 százalék. A nyugdíjasok helyzetének javítására a megkérdezettek 57 százaléka Orbán Viktort, 31 százaléka Karácsony Gergelyt tartja alkalmasabbnak.

A járvány utáni gazdasági helyzet javítására a válaszadók 57 százaléka Orbán Viktort, 32 százaléka Karácsony Gergelyt tartja alkalmasabbnak, a következő járványhullámokkal szembeni egészségügyi védekezés területén a megkérdezettek 52 százaléka Orbán Viktornak, 20 százaléka Karácsony Gergelynek szavaz bizalmat.

A Századvég rákérdezett a válságkezelés és a járvány utáni gazdasági újraindítás megítélésére is, ahol szintén éles kontraszt mutatkozik a két politikus értékelésében. A válaszadók 55 százaléka szerint Karácsony Gergely adókat emelne, és 52 százalék szerint megszorításokkal kezelné a helyzetet. Orbán Viktorról csak a válaszadók 24 százaléka feltételezi az adóemelést és csak 29 százalék a megszorításokat.

A válaszadók többsége egyértelmű párhuzamot és kapcsolatot lát Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc között: a megkérdezettek 63 százaléka vélekedik úgy, hogy a baloldal esélyes miniszterelnök-jelöltje szorosan együttműködne Gyurcsány Ferenccel, Orbán Viktorról ilyet csupán a válaszadók hét százaléka feltételez.

Érdekesség, hogy a különböző kutatócégek által végzett közvélemény-kutatások összehasonlítását figyelembe véve, jóval szorosabbnak ígérkezik a 2022-es országgyűlési választás.

(via: Magyar Nemzet)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.