/

Negyedmillió fiatalnak segített eddig a kormány diákmunka programja

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Júliusban és augusztusban 30 ezer nappali tagozatos diák dolgozott a Nyári diákmunka program támogatásával, és a népszerűségét bizonyítja az is, hogy többször keretet kellett bővíteni a jelentkezők számára való tekintettel.

Milliárdok a fiataloknak

Az eredetileg 3 milliárd forintos keretet az élénk érdeklődésre tekintettel kétszer is megemelte a tárca, így végül 3,65 milliárd forint hasznosult a fiatalok vakációs foglalkoztatásában – mondta Bodó Sándorr, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A 2013-ban indított program kilenc év alatt közel 250 ezer fiatal nyári munkavégzéséhez biztosított több mint 23 milliárd forint támogatást.

Valós körülmények – valós tapasztalat

A program lehetőséget teremt a diákoknak, hogy a szünidőben valós körülmények között dolgozva keresethez jussanak.  A tanulók önkormányzati vagy vállalati diákmunkára jelentkezhettek, és mindkét esetben július elsejétől legfeljebb két hónapra vállalhattak munkát – azonban míg előbbinél maximum napi 6 órában, utóbbinál akár napi 8 órában is dolgozhattak.

Az önkormányzatok munkaviszony keretében foglalkoztatták a fiatalokat, az állam pedig teljes egészében megtérítette számukra a munkabért. A tanulók így a szakképzettséget igénylő munkakörökben havonta bruttó 164 250 forintot, a szakképzettséget nem igénylőkben pedig bruttó 125 550 forintot kereshettek. A mezőgazdaságban és a turizmus-vendéglátásban működő cégeknél dolgozó diákok keresetének háromnegyedét vállalta át az állam.

A kormány programja a diákokat költőpénzhez juttatja, munkáltatójukat pedig az átmeneti többletfeladatok ellátásában segíti. A megszerzett munkatapasztalat megkönnyítheti a középiskolai tanulók, egyetemi hallgatók későbbi elhelyezkedését, pályakezdését.

-hangsúlyozta Bodó. Tájékoztatása szerint 2021-ben a fiatalok mintegy négyötöde, közel 25 ezer diák önkormányzatnál kapott munkát. A program a keleti országrészben volt népszerűbb, a legtöbb résztvevő Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében dolgozott, de sokakat foglalkoztattak Békés és Hajdú-Bihar megyében is.

A középiskolások, egyetemisták több mint 150 munkakörben szerezhettek munkatapasztalatot az irodai adminisztrátortól a felszolgálón, recepcióson át a kisállattenyésztőig, gyümölcs- és zöldségfeldolgozóig.

Az innovációs tárca a továbbiakban is ösztönzi a 25 év alattiak foglalkoztatását, a többi között a vállalkozások munkaerő-támogatásával. A programban fél éven át összesen akár 600 ezer forintot kaphatnak az álláskeresőket kenyérkeresethez juttató munkaadók.

Mostanáig több mint 24 ezren helyezkedtek így el, a támogatottak mintegy fele fiatal.

via MTI

Videó a cikkben!
Előző sztori

Felszállási engedély – ott voltunk a szegedi repülőnapon!

Következő sztori

Csak ma közel 200 határsértő ellen intézkedtek