Közélet

Ne tervezzen őszre komoly programot, aki jót akar

Ne tervezzen őszre komoly programot, aki jót akar

2021. szeptember 2., csütörtök
Ne tervezzen őszre komoly programot, aki jót akar

Novemberre robbanhat be a delta variáns a magyar kórházakbahívta fel a figyelmet az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője az InfoRádióban.

Vattay Gábor elmondása szerint az izraeli járványügyi hatóságok, melyek élen jártak a világon a vakcinációt illetően, a nyáron azt tapasztalaták: annak ellenére, hogy magas az ország átolottsága, mégis kezdetét vette egy újabb járványhullám, amelynek során ráadásul nem csak az esetszámok voltak kiugróak, hanem rengetegen szorultak kórházi ellátására.

Mint mondta, lényegében egy-másfél hónapig tartott megérteni, hogy az oltás hatékonysága néhány hónap alatt elhalványul, mely után az emberek ismét meg tudnak betegedni, és természetesen tovább is tudják adni a koronavírust.

Sőt, az is kiderült, hogy az idő múltával a súlyos betegséget kiszűrő hatása is gyengül az oltásnak, ezért nagyjából 5 hónap után ajánlatos újraoltatni a lakosságot.

„Egyrészt, mert a járvány az 5-6 hónapja oltottakon szabadon tud terjedni, másrészt a súlyos megbetegedések száma is felugrik” – összegezte a szakember.

Vattay Gábor szerint ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem kapják meg a harmadik oltást a magyar emberek, akkor becslések szerint október végén, novemberben robbanhat be a delta variáns a hazai kórházakban.

Az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője hozzátette: amiatt, hogy az embereket egyszer már beoltották, és az immunrendszer emlékszik a vakcinára,

soha többé nem lesz annyira veszélyes már a vírus, mint kezdetben, azonban nagyon lényegesen lecsökkenhet a védettség ahhoz képest, amilyen az oltási utáni első egy-két-három hónapban volt.

(via: Infostart)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.