/

Kormányinfó: nem lesznek járványügyi intézkedések

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sok idő után szerda délelőtt 10:30-kor Kormányinfó volt, ahol Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartottak sajtótájékoztatót. Továbbra is a koronavírus-világjárvány és annak társadalmi, gazdasági hatásai voltak a középpontban.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Gulyás már a tájékoztató elején leszögezte, hogy a kormány nem kíván járványügyi intézkedéseket bevezetni – azonban az oltást továbbra is ajánlják. A számok növekedni fognak, de a kórházban ápoltak és lélegeztetőgépre szoruló betegek száma nem fogja indokolni, hogy korlátozásokat vezessenek be. Továbbá a kormány az Országgyűlés elé terjeszti a vészhelyzet meghosszabbításának javaslatát is – erről a délelőtt folyamán már írtunk.

Egyelőre nem lesz kötelező oltás a munkahelyeken

A kormány több mindenről is egyeztetett mind a munkaadókkal, mind a munkavállalókkal. Volt szó a minimálbérről, illetve arról, hogy bevezetik-e bizonyos munkahelyeken a kötelező védőoltást – azonban erről nem született egyelőre döntés.

Legyen-e joga a munkáltatónak elvárni a munkavállaló oltakozását. Látjuk, hogy van olyan ország, ahol ezt a gyakorlatban is már bevezette.

Ezek alapján kimondhatjuk, hogy a mérlegen van a kormánynál a téma.

A miniszterelnökséget vezető minszter elmondta továbbá, hogy Magyarország is részt vesz a 12 éven aluliaknak adható Pfizer vakcinák beszerzésében az EU-val, így hamarosan már őket is be lehet oltatni azoknak a szülőknek, akik erre igényt tartanak.

Tárgyalnak a minimálbérről

A kormány álláspontja szerint januártól meg kell emelni a minimálbéreket, ezzel kapcsolatban meghallgatták Varga Mihály pénzügyminiszter tájékoztatását az ügyben folyó tárgyalásokról, amelyek elsősorban a munkáltatókkal folynak.

Világos feladatot jelölt ki a nemzeti konzultáció, amelyben a válaszadók 94 százaléka a 200 ezer forintos minimálbér mellett foglalt állást. A minimálbér 2010-ben 73 500 forint volt, így nagy eredmény lenne, ha 2022. január elsejével elérhetnék a 200 ezer forintot.

Járványügyi stratégia

Továbbra sem szorgalmazzák, hogy a koronavírus miatt bezárják majd az iskolákat, de a vészhelyzet meghosszabbításával maradnak erre jogi lehetőségek. A negyedik hullámban a kormány stratégiája az lesz, hogy több tényezőt figyelembe véve, és nem csupán a fertőzésszám alapján hoznak majd döntéseket.

Változások a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban

Gulyás elárulta, hogy ha a járványhelyzet miatt indokolt lesz, akár bővülhet is a védettségi igazolvánnyal járó kedvezmények köre.

Közölte azt is, hogy ma jár le az egészségügyi dolgozók kötelező oltakozásának a határideje. Egy részarány alapján, amit a miniszter látott, azt tudta elmondani, hogy az orvosok nagy többsége és a szakápolók is beoltatták magukat – ha eddig még nem voltak. Ezzel kapcsolatban ismét megjegyezte, hogy tárgyalások folynak a kötelező oltásról más munkakörök esetében is, de alapvetően azt szeretnék, ha a munkáltató dönthetne arról, kötelezi-e majd az alkalmazottját valamelyik vakcina felvételére.

Magyarország az élvonalon jár járványügyi szempontból

A kormány értékelése szerint a koronavírus negyedik és azt követő hullámai alapvetően eltérnek majd az előzőektől, hiszen az oltás védettséget ad, aki be van oltva, annak a védettsége sokszorosára nő. Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb és legszabadabb országa járványügyi szempontból.

A miniszter közölte, az idősebbek veszélyeztetettsége most is nagyobb. Arra kért mindenkit, aki még nem tette, oltassa be magát. Ha az oltás működik, Magyarország működik

via MTI, Portfolio

Előző sztori

BRUTÁLIS: Osztálytársai vakítottak meg egy fiút egy szegedi tehetséggondozóban!

Következő sztori

Hamarosan átadják a felújított tiszaszigeti kerékpárutat