Közélet

Kormányinfó: nem lesznek járványügyi intézkedések

Kormányinfó: nem lesznek járványügyi intézkedések

2021. szeptember 15., szerda
Kormányinfó: nem lesznek járványügyi intézkedések

Sok idő után szerda délelőtt 10:30-kor Kormányinfó volt, ahol Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartottak sajtótájékoztatót. Továbbra is a koronavírus-világjárvány és annak társadalmi, gazdasági hatásai voltak a középpontban.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Gulyás már a tájékoztató elején leszögezte, hogy a kormány nem kíván járványügyi intézkedéseket bevezetni - azonban az oltást továbbra is ajánlják. A számok növekedni fognak, de a kórházban ápoltak és lélegeztetőgépre szoruló betegek száma nem fogja indokolni, hogy korlátozásokat vezessenek be. Továbbá a kormány az Országgyűlés elé terjeszti a vészhelyzet meghosszabbításának javaslatát is - erről a délelőtt folyamán már írtunk.

Egyelőre nem lesz kötelező oltás a munkahelyeken

A kormány több mindenről is egyeztetett mind a munkaadókkal, mind a munkavállalókkal. Volt szó a minimálbérről, illetve arról, hogy bevezetik-e bizonyos munkahelyeken a kötelező védőoltást - azonban erről nem született egyelőre döntés.

Legyen-e joga a munkáltatónak elvárni a munkavállaló oltakozását. Látjuk, hogy van olyan ország, ahol ezt a gyakorlatban is már bevezette.

Ezek alapján kimondhatjuk, hogy a mérlegen van a kormánynál a téma.

A miniszterelnökséget vezető minszter elmondta továbbá, hogy Magyarország is részt vesz a 12 éven aluliaknak adható Pfizer vakcinák beszerzésében az EU-val, így hamarosan már őket is be lehet oltatni azoknak a szülőknek, akik erre igényt tartanak.

Tárgyalnak a minimálbérről

A kormány álláspontja szerint januártól meg kell emelni a minimálbéreket, ezzel kapcsolatban meghallgatták Varga Mihály pénzügyminiszter tájékoztatását az ügyben folyó tárgyalásokról, amelyek elsősorban a munkáltatókkal folynak.

Világos feladatot jelölt ki a nemzeti konzultáció, amelyben a válaszadók 94 százaléka a 200 ezer forintos minimálbér mellett foglalt állást. A minimálbér 2010-ben 73 500 forint volt, így nagy eredmény lenne, ha 2022. január elsejével elérhetnék a 200 ezer forintot.

Járványügyi stratégia

Továbbra sem szorgalmazzák, hogy a koronavírus miatt bezárják majd az iskolákat, de a vészhelyzet meghosszabbításával maradnak erre jogi lehetőségek. A negyedik hullámban a kormány stratégiája az lesz, hogy több tényezőt figyelembe véve, és nem csupán a fertőzésszám alapján hoznak majd döntéseket.

Változások a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban

Gulyás elárulta, hogy ha a járványhelyzet miatt indokolt lesz, akár bővülhet is a védettségi igazolvánnyal járó kedvezmények köre.

Közölte azt is, hogy ma jár le az egészségügyi dolgozók kötelező oltakozásának a határideje. Egy részarány alapján, amit a miniszter látott, azt tudta elmondani, hogy az orvosok nagy többsége és a szakápolók is beoltatták magukat - ha eddig még nem voltak. Ezzel kapcsolatban ismét megjegyezte, hogy tárgyalások folynak a kötelező oltásról más munkakörök esetében is, de alapvetően azt szeretnék, ha a munkáltató dönthetne arról, kötelezi-e majd az alkalmazottját valamelyik vakcina felvételére.

Magyarország az élvonalon jár járványügyi szempontból

A kormány értékelése szerint a koronavírus negyedik és azt követő hullámai alapvetően eltérnek majd az előzőektől, hiszen az oltás védettséget ad, aki be van oltva, annak a védettsége sokszorosára nő. Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb és legszabadabb országa járványügyi szempontból.

A miniszter közölte, az idősebbek veszélyeztetettsége most is nagyobb. Arra kért mindenkit, aki még nem tette, oltassa be magát. Ha az oltás működik, Magyarország működik

via MTI, Portfolio

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.