/

Folytatódik a Szeged történetét bemutató előadássorozat

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Öt évvel ezelőtt, 2016-ban indult útnak a “Mocsárvilágtól a Dóm térig” című előadássorozat, amely a városunk helytörténeti, társadalmi változásait mutatja be és igyekszik felhívni a figyelmet Szeged értékeire. Legközelebb október elsején, pénteken a Dóm Közösségi termében fog beszélni Prof. Dr. Horváth Attila, majd a tervek szerint még két másik alkalommal tartanak előadást októberben.

Város születik a Duna hordalékkúpján

Számos előadást lehetett meghallhatni az évek folyamán Szegedről, amelyek egészen a város kialakulásától, domborzati bemutatásától kezdve vezették végig az érdeklődőket a témákon: volt szó Szegedről a török hódoltság idején, a város középkori utcáiról, de az időben előrehaladva már az első világháború és az egyetem ide költözése is terítéken volt.

Öt nap tanácsköztársaság

Az eheti előadás során Prof. Dr. Horváth Attila a tanácsköztársaság idejéről beszél majd, ami október 1-én, 18:00-kor kezdődik. Sorban a 24. eseményként nem ez lesz az utolsó: a tervek szerint október 29-én és november 26-án is részt vehetnek az érdeklődők a következő eseményeken. Előbbi témája a “Demográfiai változások Szegeden” lesz, Klonkay László (volt KSH igazgató) előadásában, az utóbbit pedig Klukovits Lajos egyetemi tanár tartja “Mathematica Szegediensis” címen.

A Szegedi Polgári Platform népszerű rendezvényének keretén belül már harminchoz közeli előadást hallgathattak meg az érdeklődők Szeged helytörténetének és történelmének témájában, és már a jövő évre is vannak terveik: 2022-ben Varsányi Attila (PHD, megyei levéltár igazgató helyettes) beszél majd a Doberdőről, Benyik György (egyetemi tanár) pedig a város Vallási felekezeteit mutatja be.

Előző sztori

Visszatérő “Recskarém” sokkol Szegeden: éjjel maszturbál a kirakatokra!

Következő sztori

Hatszáz felett a napi fertőzöttek száma, Szegeden és a környéken 25-en vannak