Közélet

Folytatódik a Szeged történetét bemutató előadássorozat

Folytatódik a Szeged történetét bemutató előadássorozat

2021. szeptember 30., csütörtök
Folytatódik a Szeged történetét bemutató előadássorozat

Öt évvel ezelőtt, 2016-ban indult útnak a "Mocsárvilágtól a Dóm térig" című előadássorozat, amely a városunk helytörténeti, társadalmi változásait mutatja be és igyekszik felhívni a figyelmet Szeged értékeire. Legközelebb október elsején, pénteken a Dóm Közösségi termében fog beszélni Prof. Dr. Horváth Attila, majd a tervek szerint még két másik alkalommal tartanak előadást októberben.

Város születik a Duna hordalékkúpján

Számos előadást lehetett meghallhatni az évek folyamán Szegedről, amelyek egészen a város kialakulásától, domborzati bemutatásától kezdve vezették végig az érdeklődőket a témákon: volt szó Szegedről a török hódoltság idején, a város középkori utcáiról, de az időben előrehaladva már az első világháború és az egyetem ide költözése is terítéken volt.

Öt nap tanácsköztársaság

Az eheti előadás során Prof. Dr. Horváth Attila a tanácsköztársaság idejéről beszél majd, ami október 1-én, 18:00-kor kezdődik. Sorban a 24. eseményként nem ez lesz az utolsó: a tervek szerint október 29-én és november 26-án is részt vehetnek az érdeklődők a következő eseményeken. Előbbi témája a "Demográfiai változások Szegeden" lesz, Klonkay László (volt KSH igazgató) előadásában, az utóbbit pedig Klukovits Lajos egyetemi tanár tartja "Mathematica Szegediensis" címen.

A Szegedi Polgári Platform népszerű rendezvényének keretén belül már harminchoz közeli előadást hallgathattak meg az érdeklődők Szeged helytörténetének és történelmének témájában, és már a jövő évre is vannak terveik: 2022-ben Varsányi Attila (PHD, megyei levéltár igazgató helyettes) beszél majd a Doberdőről, Benyik György (egyetemi tanár) pedig a város Vallási felekezeteit mutatja be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.