Közélet

Folytatódik a Gift of Life program

Folytatódik a Gift of Life program

2021. szeptember 20., hétfő
Folytatódik a Gift of Life program

Negyedik ütemével folytatódik a Rotary mozgalom szívfejlődési rendellenességgel született, elsősorban határon túli magyar gyermekek műtétjét lehetővé tevő Gift of Life - Ajándékozz életet programja - közölte Farkas Ákos, a Szeged Dóm Rotary Club projektért felelős tagja.

A programban megműtött negyvenedik gyerek, a kézdivásárhelyi Szőcs Hanna hazaengedése alkalmából tartott szegedi sajtótájékoztatón Farkas Ákos elmondta, a beavatkozások a pandémia miatt mintegy másfél évig szüneteltek, a járványhelyzet azonban lehetővé tette újraindításukat.

A nemzetközi Rotary mozgalom és az 55 hazai klub összefogásának köszönhetően a program negyedik ütemére - melyet a Szeged Dóm Rotary Club koordinál - eddig 117 ezer amerikai dollár (mintegy 35 millió forint) gyűlt össze. A következő időszakban ebből és a még érkező támogatásokból Szegeden 15-20 beavatkozást végeznek majd el, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben, Budapesten pedig öt-tíz kárpátaljai gyermek műtétjét tervezik.

Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem gyermekgyógyászati klinikájának professzora elmondta, a nyolcéves Szőcs Hannánál egy olyan erdélyi kardiológus fedezte fel a szívfejlődési rendellenességet, aki korábban részt vett egy Szegeden, határon túli orvosok számára rendezett továbbképzésen.

A kislánynál elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy két eltérés is található a szívében, melyek operációját egyszerre nem lehet elvégezni. Tavaly, év elején a szíve két pitvara közötti sövényen található nyílást szüntették meg, majd most egy nyitva maradt ér elzárását is elvégezték egy katéteres műtéttel - mondta az egyetemi tanár.

Kiemelt képünk archív

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.