Elhunyt Jean-Paul Belmondo

A világhírű francia színész 88 éves volt.

Elhunyt Jean-Paul Belmondo, a világhírű színész 88 éves vot, a halálhírét az ügyvédje erősítette meg az AFP francia hírügynökségnek. Belmondo az 1950-es évek óta szerepelt filmekben. Jean-Luc Godard Kifulladásig (1960) című filmjével lett ismert. Az 1960-as évektől kezdve egyre több szórakoztató produkcióban vállalt főszerepet.

Az 1960-as évektől kezdve egyre több szórakoztató produkcióban vállalt főszerepet, ragaszkodott ahhoz, hogy kaszkadőr nélkül, személyesen hajtsa végre a legveszélyesebb akciókat is. A 70-es években olyan sikerfilmekben szerepelt, mint a Borsalino, a Betörés, A félelem a város felett, A javíthatatlan. Az 1980-as években jelentős sikereket aratott színpadi színészként is, ugyanakkor filmjeivel még korábbi sikereit is felülmúlta. A Profi (1981) csak Franciaországban 5 millió nézőt vonzott a mozikba.

mail icon
linkedin
tumblr
messenger-dsk

BETŰMÉRETAaAa

A világhírű francia színész 88 éves volt. Halálhírét az ügyvédje erősítette meg az AFP francia hírügynökségnek.

Belmondo az 1950-es évek óta filmezett. Jean-Luc Godard Kifulladásig (1960) című filmjével vált ismert színésszé, öt évvel később a szintén a francia rendezővel készített Bolond Pierrot is világsiker lett.https://www.youtube.com/embed/ycg2yb3qiUoA Bolond Pierrot ajánlója eredeti nyelven, angol felirattal

Az 1960-as évektől kezdve egyre több szórakoztató produkcióban vállalt főszerepet, ragaszkodott ahhoz, hogy kaszkadőr nélkül, személyesen hajtsa végre a legveszélyesebb akciókat is.

A 70-es években olyan sikerfilmekben szerepelt, mint a Borsalino, a Betörés, A félelem a város felett, A javíthatatlan.

Az 1980-as években jelentős sikereket aratott színpadi színészként is, ugyanakkor filmjeivel még korábbi sikereit is felülmúlta. A Profi (1981) csak Franciaországban 5 millió nézőt vonzott a mozikba.https://www.youtube.com/embed/2l0nlFCFBzQA profi zárójelenete magyarul

A Sophie Marceau-val forgatott Kellemes húsvéti ünnepeket! című vígjátékot is nagyon szerette a közönség. 1989-ben César-díjat kapott az Egy elkényeztetett gyerek utazása c. filmben nyújtott alakításáért. Filmen és színpadon egyaránt sikerrel játszotta Jean Valjean szerepét Victor Hugo A nyomorultak című művének adaptációiban.

Jean-Paul Belmondo 1953-ban házasodott. Feleségétől (Elodie Constantin) három gyermeke született: Patricia, Florence és Paul. 1965-ben elváltak. Belmondo ekkor került össze Ursula Andress-szel, akit az Egy kínai viszontagságai Kínában forgatásán ismert meg. Őt 1971-ben az olasz Laura Antonellivel váltotta fel, aki az Egy válás meglepetéseiben volt a partnernője. 2002-ben feleségül vette a nála évtizedekkel fiatalabb Nattyt (Nathalie Tardivel), 2003-ban lányuk született.

(via Euronews)

Előző sztori

Nemesi Pál cége bonthatja a műegyetem épületét és a Goldmann menzát

Következő sztori

Mihalik Kálmánra, a Székely himnusz zeneszerzőjére emlékeztek Szegeden