Kultúra

Elhunyt Jean-Paul Belmondo

Elhunyt Jean-Paul Belmondo

2021. szeptember 6., hétfő
Elhunyt Jean-Paul Belmondo

Elhunyt Jean-Paul Belmondo, a világhírű színész 88 éves vot, a halálhírét az ügyvédje erősítette meg az AFP francia hírügynökségnek.Belmondo az 1950-es évek óta szerepelt filmekben. Jean-Luc Godard Kifulladásig (1960) című filmjével lett ismert. Az 1960-as évektől kezdve egyre több szórakoztató produkcióban vállalt főszerepet.

Az 1960-as évektől kezdve egyre több szórakoztató produkcióban vállalt főszerepet, ragaszkodott ahhoz, hogy kaszkadőr nélkül, személyesen hajtsa végre a legveszélyesebb akciókat is. A 70-es években olyan sikerfilmekben szerepelt, mint a Borsalino, a Betörés, A félelem a város felett, A javíthatatlan. Az 1980-as években jelentős sikereket aratott színpadi színészként is, ugyanakkor filmjeivel még korábbi sikereit is felülmúlta. A Profi (1981) csak Franciaországban 5 millió nézőt vonzott a mozikba.

mail icon
linkedin
tumblr
messenger-dsk

BETŰMÉRETAaAa

A világhírű francia színész 88 éves volt. Halálhírét az ügyvédje erősítette meg az AFP francia hírügynökségnek.

Belmondo az 1950-es évek óta filmezett. Jean-Luc Godard Kifulladásig (1960) című filmjével vált ismert színésszé, öt évvel később a szintén a francia rendezővel készített Bolond Pierrot is világsiker lett.https://www.youtube.com/embed/ycg2yb3qiUoA Bolond Pierrot ajánlója eredeti nyelven, angol felirattal

Az 1960-as évektől kezdve egyre több szórakoztató produkcióban vállalt főszerepet, ragaszkodott ahhoz, hogy kaszkadőr nélkül, személyesen hajtsa végre a legveszélyesebb akciókat is.

A 70-es években olyan sikerfilmekben szerepelt, mint a Borsalino, a Betörés, A félelem a város felett, A javíthatatlan.

Az 1980-as években jelentős sikereket aratott színpadi színészként is, ugyanakkor filmjeivel még korábbi sikereit is felülmúlta. A Profi (1981) csak Franciaországban 5 millió nézőt vonzott a mozikba.https://www.youtube.com/embed/2l0nlFCFBzQA profi zárójelenete magyarul

A Sophie Marceau-val forgatott Kellemes húsvéti ünnepeket! című vígjátékot is nagyon szerette a közönség. 1989-ben César-díjat kapott az Egy elkényeztetett gyerek utazása c. filmben nyújtott alakításáért. Filmen és színpadon egyaránt sikerrel játszotta Jean Valjean szerepét Victor Hugo A nyomorultak című művének adaptációiban.

https://www.youtube.com/watch?v=WLrzZpW0Q3M
https://youtu.be/G_yaf_oy6Y0

Jean-Paul Belmondo 1953-ban házasodott. Feleségétől (Elodie Constantin) három gyermeke született: Patricia, Florence és Paul. 1965-ben elváltak. Belmondo ekkor került össze Ursula Andress-szel, akit az Egy kínai viszontagságai Kínában forgatásán ismert meg. Őt 1971-ben az olasz Laura Antonellivel váltotta fel, aki az Egy válás meglepetéseiben volt a partnernője. 2002-ben feleségül vette a nála évtizedekkel fiatalabb Nattyt (Nathalie Tardivel), 2003-ban lányuk született.

(via Euronews)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.