Vizsgálatot indíthatnak a szegedi önkormányzatnál, mert Botka Lászlónak nem fontos 40 millió forint

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ez az a pénz, illetve kár, amit a polgármester bizalmi emberei hoztak össze a jogerős ítélet szerint.

Amint arról a SzegedMa beszámolt, jogerősen is elítélte Botka László közvetlen, bizalmi kollégáit a Gyulai Törvényszék még idén február végén. Az ítélet megállapította, hogy

a polgármester hat kollégája hűtlen kezelést követett el, és jelentős vagyoni hátrányt – több mint 40 millió forintos kárt – okozott az önkormányzatnak, valamint a 100%-os tulajdonában álló Szegedi Közlekedési Kft.-nek.

Ezzel pont került (volna) a 2014 óta húzódó, úgynevezett VIP parkolóbérletes botrányra, mivel

a bíróság is kimondta: azért követték el a bűncselekményt egyebek mellett, mert olyan embereknek is osztogatták a drága bérleteket ingyen, akiknek semmi köze nem volt az önkormányzathoz, vagy az ott folyó munkához.

Ezzel egészen pontosan 40.454.812 forint vagyoni hátrányt okoztak az önkormányzatnak, illetve a cégnek.

Az elítélt vezetők azóta is pozícióban maradhattak (akik még Botka közelében dolgoznak), sőt: Mózes Ervin bár nyugdíjba ment jegyzői székéből, szakértelmét a Vízmű igazgatóságában kamatoztathatja azóta is.

Botkának nem tetszik az ítélet: nem hajtják végre

Nagy botrányt kavart idén júniusban, amikor kiderült: Botkáék “elbliccelnék” a több mint 40 millió forint behajtását. Végül a polgármester előterjesztését meg is szavazta a baloldali tömörülés.

A polgármester azzal indokolta a pénzről való lemondást, hogy

  • méltánytalannak tartja az ítéletet
  • mindenképpen “elbukták volna” ezt a pénzt (mert 85%-ban önkormányzati képviselők bérleteiről van szó, akik ha nem kaptak volna, akkor az önkormányzatnak költségtérítésként kellett volna kifizetni a parkolásukat)
  • méltánytalan lenne az elítélt személyektől követelni a vagyoni hátrány megtérítését
  • méltánytalan lenne visszakövetelni a szerencsésektől a bérleteik árát
  • elévült a követelés

Hiába szavazta meg azonban a baloldal Botka László előterjesztését, lapunk most megtudta, az Állami Számvevőszék indíthat viszgálatot az ügyben. Sántíthat ugyanis az a kifogás-özön, és jogi csűrés-csavarás, ami alapján meghekkelték a pénz visszaszerzését az önkormányzatnál.

Érdemes tudni a teljes képhez, hogy több, mint egy éve folyik egy levelezgetés a Csongrád Megyei Kormányhivatal és az önkormányzat jegyzője között a fenti ügyben. A Szegedmához eljutott dokumentumok alapján elsőre – laikusként – “trükkös jogászkodásnak” tűnik az egész. Kétségtelen ugyanakkor, hogy mint minden helyzetnek, ennek is lehet eltérő jogértelmezése. Most ez a helyzet, és ezt tisztázhatja egyebek mellett az Állami Számvevőszék vizsgálata, és annak megállapításai.

Mi van a maradékkal: sógor, koma, jóbarát?

Ha elfogadjuk Botka László érvelésének azt a részét, hogy a kollégái által okozott több mint 40 millió forintos kár nagy része (85%-a) az önkormányzati képviselők bérleteiből áll, akkor is nagy kérdés, hogy ki az a 15%, akinek “semmi köze nem volt az önkormányzathoz”, de mégis megkapta az ingyenbérletet?

Korábban beszámoltunk arról, hogy az ellenzéki frakció állítása szerint Botka László felesége és anyósa is kapott a parkolóbérletekből. Akkor ezt nem kommentálta a polgármester hetekig, de idővel az önkormányzat lényegében megerősítette az értesülést.

Előző sztori

Marco Rossi keretet hirdetett: Szoboszlai bekerült, Dzsudzsák ezúttal is kimaradt

KÉPGALÉRIA!
Következő sztori

Megtört a csend: A nagy visszatérés első napja