TRAGÉDIA: bányatóba fulladt két fiatal Magyarcsanád és Apátfalva között

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A rendőrség kedd éjszaka tett nyilvánossá egy közleményt, amelyben tragikus eseményről adnak hírt: eddig tisztázatlan körülmények között augusztus 10-én délután egy Magyarcsanád és Apátfalva közt lévő bányatóba fulladt két helybeli fiatal fiú. A Makói Rendőrkapitányság vizsgálja az eset körülményeit. – írja a police.hu

Előttük állt az élet

Nem megerősített információk szerint mindkét áldozat kiskorú volt: egyikük 15, még másikuk 16 éves. Miután rátaláltak az egyik fiúra, azonnal megkezdték rajta az újraélesztést, illetve a tóhoz mentőhelikopter is érkezett – azonban a fiú életét nem tudták megmenteni. Később a helyszínre kiérkező speciális mentőegység találta meg a másik, csupán 16 éves fiatal holttestét.

A rendőrség felhívása

A tragédia talán megelőzhető lett volna, ha a két fiú ismeri és betartja a bányatavakban való fürdőzéssel kapcsolatos szabályokat. A rendőrség közleményében felhívja a figyelmet néhány kardinális pontra a bányatavakról és a szabadvízi fürdőzésről. Az egyik legfontosabb szabály, hogy csak arra kijelölt helyeken fürdőzzön mindenki, ott vannak ugyanis ehhez megfelelő feltételek! Ha mégis bajba kerülne hívja a 112-es segélyhívó számot!

  • A fürdés tilalmát minden esetben, egy jól láthatóan elhelyezett tiltó tábla jelzi!
  • Fürdésnek számít az úszás és a lubickolás mellett például a játékcsónak, vízibicikli, gumimatrac vízen történő használata és az ezekről történő vízbe ugrálás is!
  • A 6 éven aluli vagy úszni nem tudó 12 év alatti gyermek csak szülői felügyelettel fürödhet szabadvizekben, ahol a fürdés engedélyezett!
  • A fürdésre kijelölt területen rendszeresen ellenőrzik a víz minőségét, megtalálható a mosdó, zuhany, illemhely, hulladék gyűjtő, és a mentésre elsősegélynyújtásra képzett személyzet. Ilyen szolgáltatás nem áll rendelkezésre a bányatavaknál, ezért ez fertőzésveszélyt jelenthet és ha baj van, szakember sincs a helyszínen, aki segíthetne vagy szakszerű ellátást nyújthatna.
  • A bányatavak jellemzője a kiszámíthatatlanságuk. Ezek a tavak hirtelen mélyülnek. Míg a part mellett lehet sekély, néhány lépés után akár több méteres mélység is fogadhatja a tilosban fürdőzőt. Így a víz hőmérséklete sem egyenletes, a felső réteg és az alsóbb rétegek közt jelentős hőmérséklet-különbség van a nagy mélység miatt. Ez nemcsak komoly úszás tudást feltételez, de a hirtelen hőmérséklet-csökkenés a szervezetet is nagy mértékben igénybe veszi, könnyen okozhat izomgörcsöt, sokkot vagy szívmegállást.
  • Medrükben előfordulhatnak a korábbi munkálatokból származó fémdarabok, munkagép alkatrészek, drótkötelek, melyek könnyen okozhatnak sérülést, főleg a vízbe ugrálóknak.

Amint új információval tudunk szolgálni az esetről, frissítjük a cikkünket vagy írunk egy másikat.

via police.hu

Előző sztori

A Szabadtéri történetét bemutató kiállítás lesz látható a Klauzál téren

Következő sztori

A villanyautók után már az elektromos motorok is zöld rendszámot kapnak