/

Még több adókedvezményt kapnak a munkaadók a kormánytól

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ebben az évben június 10-től bővült az álláskeresőket alkalmazók adókedvezménye. Az új csökkentés a szociális hozzájárulási adóra vonatkozik, a korábbi hat hónap helyett már három hónap munkanélküliség után is jár a kedvezmény. Az intézkedésnek hála 30 milliárd forint marad a magyar vállalkozók zsebében.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy újabb segítség lehet a koronavírus-válság miatt bajbajutottaknak a legutóbbi adókedvezmény: idén az év végéig létrejött munkaviszonyra sokkal kedvezőbb adóügyi szabályok fognak vonatkozni. Az új alkalmazottakra ezentúl már akkor is jár adókedvezmény a munkáltatóknak, ha a foglalkoztatás kezdő hónapja előtti fél évben valakinek három hónapig nem volt munkája – ez eddig kétszer ennyi munkanélküliséghez volt kötve.

A vállalkozás összességében 17 százalék közterhet spórol meg.

Az így felvett munkavállaló után (a minimálbérig) két éven keresztül se szociális hozzájárulási adót, se szakképzési hozzájárulást nem kell fizetni. A foglalkoztatás harmadik évében is jár a kedvezmény, ami a szociális hozzájárulási adó fele alól mentesíti a munkáltatót.

Semmi macera

Az adókedvezmény igénybevétele ráadásul rendkívül egyszerű, nem jár bürokratikus teherrel – szögezte le Izer Norbert. Mint mondta: az adóhivatalnak a munkavállaló bejelentésére vonatkozó adatok a rendelkezésére állnak, ami alapján a foglalkoztatás kezdetét követő hónap 10. napjáig a hatóság igazolja, hogy jár a kedvezmény, így az igénybevétel lényegében automatikusan történik.

Mondhatni mindenki jól jár

A hármas hatású intézkedéssel nemcsak a vállalkozások, hanem a munkavállalók és az egész nemzetgazdaság is nyerhet Izer szerint. A mellett, hogy az adókönnyítés egy fontos eleme a gazdaság újraindításának és Magyarország versenyképességének, további javításában is jelentős szerepe lehet, a vállalkozások 30 milliárd forintnyi adót spórolhatnak meg, és a munkájukat elvesztők is hamarabb kerülnek vissza a munkaerőpiacra.

A koronavírus-válság ellenére folytatódó adócsökkentésekre is kitért az államtitkár. Az Országgyűlés már tavasszal megszavazott egy lényeges, munkajövedelmeket érintő adókönnyítést, amely szerint 2022. július elsején újabb két százalékponttal csökken a munka közterhe. Megszűnik a másfél százalékos szakképzési hozzájárulás, emellett pedig fél százalékponttal mérséklődik a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó.

A munkaerőpiacon hátrányosabb helyzetben lévők foglalkoztatását segítő adókedvezmények mellett öt és fél év alatt csaknem a felére csökkent a munka közterhe, ami 2016. decemberében még 28,5 százalék volt, az jövő nyártól már csak 15 százalék lesz – összegezte Izer Norbert.

via MTI

Előző sztori

Döntetlen az olaszokkal, harmadik csoportjában a férfi vízilabda-válogatott

Következő sztori

Mehet a Moderna is a 12 éven felülieknek