Egészség

Máris megindult a roham a harmadik oltásért!

Máris megindult a roham a harmadik oltásért!

2021. augusztus 1., vasárnap
Máris megindult a roham a harmadik oltásért!

Európában elsőként Magyarország engedélyezte a koronavírus elleni harmadik védőoltást. A jelentkezés néhány napja indult el, az oltások felvételére mától van lehetőség.

Orbán Viktor két héttel ezelőtt jelentette be, hogy augusztus 1-től minden 18 év feletti állampolgár felveheti a koronavírus elleni harmadik védőoltást, függetlenül attól, hogy korábban ki milyen vakcinát kapott. A jelentkezés már csütörtökön elindult az eeszt.gov.hu oldalán, tajszám és születési dátum megadásával azok foglalhatnak időpontot, akik

  • elmúltak 18 évesek,
  • akiknél legalább 4 hónap telt el a második oltástól számítva,
  • és aki mindkét oltását Magyarországon kapta.

Mindenkinek azt a helyet kell felkeresni - írja az Index, ahol az első két adagot megkapta.

Oltási sorrend nincs, az idősek és fiatalok között nem tesznek különbséget. Ugyanúgy, mint az első kettő, a harmadik oltás is önkéntes és ingyenes.

Az orvos dönt arról, hogy melyik vakcinát adja be harmadikként.

A lap azt írja, a háziorvosok várják a szakvéleményt, hogy egyértelmű legyen: pontosan kit, miért és mivel ajánlatos harmadszorra oltani.

Kit mivel lehet oltani?

A héten megjelent az arra vonatkozó protokoll is, hogy melyik vakcina melyik oltóanyaggal kombinálható - írja a lap. A szakmai ajánlás szerint,

aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül, és fordítva.

Ennek megfelelően a következő vakcinákat lehet beadni harmadikként:

  • AstraZeneca (vektorvakcina): Pfizer, Moderna, Sinopharm, AstraZeneca
  • Janssen (vektorvakcina): Pfizer, Moderna, Sinopharm, Janssen
  • Moderna (mRNS): Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Moderna
  • Pfizer (mRNS): Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Pfizer
  • Sinopharm (inaktivált): Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm
  • Szputnyik V (vektorvakcina): Pfizer, Moderna, Sinopharm, Szputnyik

Egy háziorvos arról számolt be az Indexnek, hogy meglepően nagy az érdeklődés a harmadik oltás iránt, mint mondja, már jelentős listájuk van arra vonatkozóan, hogy kiket várnak a következő napokban.

Egy-két páciens kivételével hozzánk kizárólag olyan, hatvan év feletti páciensek jelentkeztek, akiket korábban Sinopharmmal oltottak. Ez egyértelműen arra utal, hogy ők érzik a leginkább veszélyben magukat

– jelentette ki a háziorvos.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.