Meteor

Már csak a ma kell kibírni a hőséget: estére megérkezik a hidegfront

Már csak a ma kell kibírni a hőséget: estére megérkezik a hidegfront

2021. augusztus 16., hétfő
Már csak a ma kell kibírni a hőséget: estére megérkezik a hidegfront

Hétfőn tetőzik a hőség, emiatt néhány megyére a legmagasabb fokú figyelmeztetést is kiadta az Országos meteorológiai Szolgálat. Várhatóan este viharos széllel érkezik meg a hidegfront, de az ország bizonyos részein már délutántól is lehetnek heves zivatarok.

Nálunk lesz a legmelegebb

A meteorológiai szolgálat veszélyejelzésében szerint a napi középhőmérséklet sok helyen alakul 26, 27, főként délen 28, 29 Celsius-fok felett. Emiatt Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyére harmadfokú figyelmeztetést adtak ki. Szintén a hőség miatt Baranya, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyére másodfokú, Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az országos előrejelzés szerint a csúcsértékek 30 és 39 fok között alakulnak, a Fertő-tó térségében és az északi határnál lesznek az alacsonyabb, a Dél-Alföldön a magasabb értékek. Késő este 20 és 31 fok közötti értékeket mérhetnek.

Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológiai Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. A tartós hőség miatt Müller Cecília szombattól hétfő éjfélig rendelte el másodfokú intézkedését, a hőségriasztást.

Fotó: MTI

A meteorológiai szolgálat azt is kiemelte, hogy hétfőn napközben eleinte nyugodt idő várható, de északon, északnyugaton erőteljesen labilissá válik a légkör és késő délutántól már zivatarok, heves zivatarok is kialakulhatnak.

Estétől északnyugat felől viharos széllel érkezik a hidegfront. Kiterjedtebb zivatartevékenység azonban jobb eséllyel csak keddre virradó éjszaka valószínű.

Zivatarveszély miatt több északi és északnyugati megyénkre másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Emellett számos más megyére zivatarveszély miatt is figyelmeztetést adtak ki. Ha tájékozódni szeretne, az Országos Meteorológiai Szolgálat weboldalán bővebb információkat is talál a figyelmeztetésekről, veszélyjelzésekről.

via MTI / Kiemelt kép: Időkép

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.