Egyetem

Lehet hobbi, de hivatás is: egyre népszerűbb a Gyógy- és fűszernövények képzés az egyetemen

Lehet hobbi, de hivatás is: egyre népszerűbb a Gyógy- és fűszernövények képzés az egyetemen

2021. augusztus 12., csütörtök
Lehet hobbi, de hivatás is: egyre népszerűbb a Gyógy- és fűszernövények képzés az egyetemen

A felsőoktatási szakképzési szakot a Mezőgazdasági Kar indítja, ami folyamatosan növekvő népszerűségnek örvend, hiszen napjainkban újra felfedezzük az olyan ősi növények jótékony hatásait mint például a levendula, citromfű, menta vagy rozmaring. Ezeket a növényeket szinte bárki képes az otthonában is nevelni, kevés gondoskodást igényelnek, ellenben annál hasznosabbak.

A növekvő érdeklődés kétségkívül az elmúlt években egyre inkább divatossá vált egészséges életmódnak, a változatos és minőségi alapanyagokra épülő gasztronómiának, nem utolsó sorban a természetes gyógymódok iránt való keresletnek köszönhető - fogalmazott Dr. habil. Jakab Péter, általános dékánhelyettes, egyetemi docens, aki több tantárgyat is oktat a szakon.

Ennek tudatában a Kar az idei tanévben is igyekszik olyan elméleti és gyakorlati oktatást biztosítani a felvételt nyert hallgatók számára, amelyek kielégítik tudásvágyukat, és gazdag ismeretekkel látják el őket a meghatározott területen

Féléves gyakorlatot

A képzés időtartalma négy félév, amelyből három az elméleti oktatásról szól, a negyedikben pedig szakmai gyakorlaton vehetnek részt a hallgatók, ami sok esetben egy-egy környékbeli, gyógy- és fűszernövényt termesztő és/vagy feldolgozóüzemben zajlik. Az oktató elmondta, hogy:

legtöbben a már meglévő, mezőgazdaságra épülő tevékenységüket szeretnék kiegészíteni egy új ágazattal. Ám mindig van olyan hallgató, aki egyéni vállalkozó, alvállalkozó szeretne lenni, vagy épp a hobbiját szeretné magasabb szintre emelni azzal, hogy elvégzi ezt a képzést.

A képzettség megszerzése után számos lehetőség áll az egykori hallgatók előtt. Megfelelő kertészeti ismeretekkel rendelkező szakemberként részt vehetnek a mezőgazdasági termelési folyamatban, közreműködhetnek a kertészeti termelést végző kis- és középüzemek munkájában, megőrizhetik és megoszthatják a magyar gyógy- és fűszernövénytermesztés eredményeit, hagyományát. Emellett szakmai segítséget nyújthatnak a hazai és nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező vállalatok termékfeldolgozásában is.

Ehhez olyan kurzusok járulnak hozzá, mint a gyógynövény- és drogismeret, gyógynövénytermesztés, fűszernövénytermesztés, vadon termő gyógynövények és gyűjtésük, gyógy- és fűszernövények feldolgozása, minősítése, gyógy- és fűszernövények forgalmazása, agrármarketing.

Jól járhatnak a hobbijukban fejlődni vágyók is

Akik szabadidős tevékenységüket szeretnék a képzés elvégzése által magasabb szintre emelni, szintén jól járnak, hiszen nem csak mezőgazdasági ismeretekre tesznek szert, hanem megismerik az egyik legősibb mesterség, a gyógy- és fűszernövényekkel történő gyógyítás fortélyait is. Emellett tudástáruk a gasztronómia, illetve az egészséges életmód területén is bővül. Azok a gyógy- és fűszernövények ugyanis, amelyekkel az órákon megismerkednek, nem csak gyógyszerként hatnak kiválóan, de ételeink ízesítésére is szolgálhatnak

SZTE Sajtó

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.