Lehet hobbi, de hivatás is: egyre népszerűbb a Gyógy- és fűszernövények képzés az egyetemen

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A felsőoktatási szakképzési szakot a Mezőgazdasági Kar indítja, ami folyamatosan növekvő népszerűségnek örvend, hiszen napjainkban újra felfedezzük az olyan ősi növények jótékony hatásait mint például a levendula, citromfű, menta vagy rozmaring. Ezeket a növényeket szinte bárki képes az otthonában is nevelni, kevés gondoskodást igényelnek, ellenben annál hasznosabbak.

A növekvő érdeklődés kétségkívül az elmúlt években egyre inkább divatossá vált egészséges életmódnak, a változatos és minőségi alapanyagokra épülő gasztronómiának, nem utolsó sorban a természetes gyógymódok iránt való keresletnek köszönhető – fogalmazott Dr. habil. Jakab Péter, általános dékánhelyettes, egyetemi docens, aki több tantárgyat is oktat a szakon.

Ennek tudatában a Kar az idei tanévben is igyekszik olyan elméleti és gyakorlati oktatást biztosítani a felvételt nyert hallgatók számára, amelyek kielégítik tudásvágyukat, és gazdag ismeretekkel látják el őket a meghatározott területen

Féléves gyakorlatot

A képzés időtartalma négy félév, amelyből három az elméleti oktatásról szól, a negyedikben pedig szakmai gyakorlaton vehetnek részt a hallgatók, ami sok esetben egy-egy környékbeli, gyógy- és fűszernövényt termesztő és/vagy feldolgozóüzemben zajlik. Az oktató elmondta, hogy:

legtöbben a már meglévő, mezőgazdaságra épülő tevékenységüket szeretnék kiegészíteni egy új ágazattal. Ám mindig van olyan hallgató, aki egyéni vállalkozó, alvállalkozó szeretne lenni, vagy épp a hobbiját szeretné magasabb szintre emelni azzal, hogy elvégzi ezt a képzést.

A képzettség megszerzése után számos lehetőség áll az egykori hallgatók előtt. Megfelelő kertészeti ismeretekkel rendelkező szakemberként részt vehetnek a mezőgazdasági termelési folyamatban, közreműködhetnek a kertészeti termelést végző kis- és középüzemek munkájában, megőrizhetik és megoszthatják a magyar gyógy- és fűszernövénytermesztés eredményeit, hagyományát. Emellett szakmai segítséget nyújthatnak a hazai és nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező vállalatok termékfeldolgozásában is.

Ehhez olyan kurzusok járulnak hozzá, mint a gyógynövény- és drogismeret, gyógynövénytermesztés, fűszernövénytermesztés, vadon termő gyógynövények és gyűjtésük, gyógy- és fűszernövények feldolgozása, minősítése, gyógy- és fűszernövények forgalmazása, agrármarketing.

Jól járhatnak a hobbijukban fejlődni vágyók is

Akik szabadidős tevékenységüket szeretnék a képzés elvégzése által magasabb szintre emelni, szintén jól járnak, hiszen nem csak mezőgazdasági ismeretekre tesznek szert, hanem megismerik az egyik legősibb mesterség, a gyógy- és fűszernövényekkel történő gyógyítás fortélyait is. Emellett tudástáruk a gasztronómia, illetve az egészséges életmód területén is bővül. Azok a gyógy- és fűszernövények ugyanis, amelyekkel az órákon megismerkednek, nem csak gyógyszerként hatnak kiválóan, de ételeink ízesítésére is szolgálhatnak

SZTE Sajtó

Előző sztori

A Szegedi Vadaspark és az MVM Démász közös összefogásba kezdtek

Következő sztori

Ezért fontos a harmadik oltás 60 év felett!