Kovács Sarolta olimpiai bronzérmes öttusában

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Tokió, 2021. augusztus 6. A bronzérmes Kovács Sarolta a nõi öttusázók egyéni versenyének eredményhirdetése után a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokió Stadionban 2021. augusztus 6-án. MTI/Czeglédi Zsolt

A két napba sűrített női öttusa torna utolsó számában, a laser run Kovács Sarolta óriásit ment. Így összpontszámban sikerült feljönnie a harmadik helyig. Gulyás Michelle a 12. helyen zárt.

Péntek délután fejezték be a nők öttusa versenyét, melyet a vívás számának kettéosztásával sűrűsítettek össze. A csütörtöki nap után mindkét magyar 220-220 ponttál állt sokadmagával, Gulyás a 7., Kovács a 10. helyről várta a folytatást. Úszásban 200 métert kellett megtenniük gyorsúszással a résztvevőknek, a standard idő 2:30 perc volt, amiért 250 pont járt. Ehhez képest fél másodpercenként járt bónusz pont, vagy levonás. Kovács Sarolta a 200 méteres gyorsúszás 5. futamában rajt-cél győzelmet aratott, 2:07.71-es idejére 295 pontot kapott. Gulyás Michelle 2:07.48-at úszott, ami 296 pontot ért.

A bónuszvívásban a nyertes asszók egy pontot értek, egy asszó megnyeréséhez pedig elég volt egyetlen tust bevinni. Kovács a második ellenfelénél kikapott, Gulyás sem bírta sokáig, így tehát a bónuszvívás nem sikerült jól a magyaroknak. Kovács két tusa után a hatodik helyen állt, Gulyás a hetediken.

A lovaglás tusában az állatok érthetetlenül zavartan viselkedtek, több versenyzőt ledobtak, vagy megunták az akadályokat. A tusa körülményeit jól leírja, 18 versenyzőből csak két litván, a 2012-es olimpiai bajnok Laura Asadauskaite, valamint Gintare Venckauskaite tudott 300 pontot elérni. Gulyás 243 pontot szerzett, mivel Crackfly Z nevű lova nem igazán engedelmeskedett. Kovácsnak viszont sikerült jól megülnie Eunice-t, csak egyetlen akadálynál rontott, 293 pontot szerzett. A mezőny első helyezettje egyetlen pontot sem szerzett, így Kovács a harmadik helyről várta az utolsó duplatusát.

A laser run-ban Kovács drámai küzdelemben a harmadik helyen végzett, ami összesített pontszámban is a bronzérmet jelentett neki. Kovács Sarolta teljesítménye azért is kivételes, mert tavasszal térdműtéte, később pedig vérröge volt.

Előző sztori

Egy év börtönbüntetésre ítélték Szente Vajkot

Következő sztori

Sporttörténelem: Bronzérmes a karatés Hárspataki Gábor!