Ismét három kis krokodil kelt ki a Vadasparkban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Forrás: Szegedi Vadaspark

Újabb három kis tompaorrú krokodilnak adott életet Bobó és Barbi, akiknek az együttműködése évek óta gyümölcsöző – írja a Szegedi Vadaspark.

A Vadaspark azt írja, a krokodilok tojásait kezdetben keltetőben keltették, most már huzamosabb ideje mindent a krokodilokra, illetve a természetükre bíznak a Vadaspark munkatársai. Ők ugyanis nemcsak a tojásaikra vigyáznak, és segítik a kicsinyeik kikelését, hanem még utána is óvják őket. A három kiskrokodilt így többnyire a szülők közelében láthatják legtöbbször azok a látogatók, akik észreveszik az olyan apró részleteket is, mint három ilyen apró páncélos hüllő.

A Vadaspark a tompaorrú krokodilokat európai törzskönyvi program keretében tartja és tenyészti. Az, hogy Bobóra és Barbira bíznak a gondozók mindent és a helyükön kelnek ki az utódaik, különlegességnek számít. Ennek oka, hogy a tojások speciális környezeti feltételeket igényelnek, meghatározott hőmérséklettől a megfelelő páratartalomig. Hüllők között nem megszokott viselkedés, de a krokodilfélékre jellemző az ivadékgondozás, a természetben is védik a kicsinyeiket, akár két éves korukig is. Közép-afrikai élőhelyén szükség is van erre, hiszen számos veszedelem fenyegeti őket, a nagyobb halaktól a gázlómadarakig. A legnagyobb veszélyt sajnos náluk is az ember jelenti, bár inkább  az idősebb egyedekre, hiszen elsősorban a húsáért vadásszák ezt a krokodilfajt.

A szegedi krokodiloknak természetesen nem kell az emberektől tartaniuk. A kis krokodilok egyelőre ízeltlábúakat kapnak gondozóiktól, ahogy nagyobbak lesznek, úgy kapnak majd kisebb halakat is. Ahogy az idősebb, előző években kelt testvéreiket, úgy őket is idővel más állatkert fogja majd fogadni – írják.

Borítókép forrása: Szegedi Vadaspark

Előző sztori

Letartóztatásban a bombarobbantással fenyegetőző férfi

Következő sztori

Számos idősek otthona újult meg Szegeden