Dávid Krisztina sportlövő BRONZÉRMET szerzett a tokiói paralimpián!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar sportolók napról napra bizonyítanak Tokióban, a paralimpiai játékokon, ami még e hét vasárnapig fog tartani. Legutóbb a női tőrcsapat szerzett érmet a kerekesszékes vívók utolsó versenynapján.

A P2-es kategória magyar indulója – aki szívműtét közben történt műhiba miatt hatévesen kerekesszékbe került – jól teljesített a 60 lövéses alapversenyben. Különösen az első fele sikerült jól a délelőtti programjának, de az alap második felében is kiváló, 570 körös teljesítményt produkált. Így az 572-vel záró iráni Szareh Dzsavanmardi mögött stabilan a második legjobb volt a 18 fős mezőnyben. A harmadik helyezett török Aysegül Pehlivanlar 564-gyel végzett.

A későbbi bronzérmes Dávid Krisztina a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpiai játékok 10 méteres légpisztoly versenyszámának döntőjében az Asaka Lőtéren 2021. augusztus 31-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Ugyanakkor a jó teljesítménynek a nyolcas döntőben csak lélektani jelentősége lehetett, mert nulláról kezdtek a lövők. Dávid Krisztina öt lövést követően harmadik, újabb öt után negyedik volt, de közben azért hátrébb is állt egy-egy pontatlanabb célzás miatt.

Ezután két lövésenként egy versenyző mindig kiesett, és a 45 éves magyar döntős jól kapaszkodott felfelé.

Nyolc lövés után négyen maradtak, akkor egy körrel előzte meg dél-koreai ellenfelét, akit az újabb két kísérlet után is maga mögött tudott tartani: 210,5 körrel harmadik lett, mert az előtte álló Dzsavanmardit és Pehlivanlart nem volt esélye befogni. Az iráni versenyző 239,2 körös – világcsúcsot érő – döntős eredménnyel győzött, a török paralimpikon pedig 234,5-tel zárt.

Dávid Krisztina, aki 2014-ben vb-második, öt éve, a riói paralimpián ötödik, 2018-ban pedig Európa-bajnok volt, a magyar küldöttség nyolcadik érmét – harmadik bronzát – szerezte.

A férfiaknál Gurisatti Gyula (P1) 542 körrel 24. lett az alapversenyben, így nem jutott be a döntőbe a 27 fős mezőnyben. A 55 éves, egykori uszonyos- és búvárúszó, aki tájékozódási búvárúszásban világ- és Európa-bajnok, 1999-ben egy búvárpalack felrobbanása miatt mindkét lábát elveszítette térd alatt.

via MTI / Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd (MTI)

Előző sztori

Szerdán kezdődik az iskola, itt van minden, amit tudni érdemes!

Következő sztori

Fusson vagy tekerjen a hétvégén a szegedi Gyermekklinikáért!