Vélemény

A kisteleki atyafi álomkabátja

A kisteleki atyafi álomkabátja

2021. augusztus 31., kedd
A kisteleki atyafi álomkabátja

Kékcédulás: ez a jelző egyetlen hazai historikus pillanathoz köthető: a hírhedt 1947-es képviselőválasztáshoz. Ma 74 éve zajlott ez az igen figyelemreméltó aktus, amely a kommunista voksok csodás átalakuló képességét ígérte: „Több kommunista szavazat = több kenyér, több cipő, több ruha és erősebb demokrácia”.

Igaz, nem utólag, hanem beharangozásképp hangzott el ez a mondat, s rögtön a Magyar Alföld 1947. augusztus 2-i címlapjára került. Persze nem az egykorvolt szentesi újság szerkesztőjétől származik a jóslat, hanem egyenest Rákosi Mátyástól! A „magyar dolgozók vezére” a hároméves terv indulása napján fogalmazta meg a korszakos gondolatot. A szavazat kenyérré és ruhaneművé alakulásának csodájáról értesülő tömeg nyilván tapsviharral fogadta a jövendölést, gondolhatták, nem kell már soká várni, mert a hónap végén választások lesznek.

Lettek. Csakhogy hiába csavartak jó előtte a választási törvényen, hiába csaltak ipari méretekben a kékcédulás módszerrel, a kommunisták nem tudták megszerezni az abszolút többséget. A kisgazdapárt felszalámizása azonban eredményes volt, így a rivális megtörésével a kormányalakításnál a legtöbb posztot a kommunisták kaparintották meg. De a több kenyér, több cipő stb. idejére még várni kellett. Ahhoz tényleg sokkal több kommunista szavazat kellett volna. Hát még a demokrácia eljöttéhez! Igaz, a történettudomány e két dolognak épp a fordított arányosságát igazolta vissza.

A kisteleki atyafi is hiába álmodozott ekkor még az új kabátról. De nem kellett túl soká várnia, csak a következő év tavaszáig. A Délmagyarország adta hírül, hogy a soron lévő szövetkezeti vásáron minden ruhaneműhöz tíz százalékkal olcsóbban juthat Kistelek népe. A lapszerkesztő nem cifrázta, leírta ezt: „Az új nagykabátot is a demokrácia adta”. És hogy miként lett végül hatalmi valósággá az 1947-es Rákosi-jóslat? Hát a '49-es választással, amely tényleg kommunista hengert hozott – rivális nem volt már a pályán. Így szültek a balos voksok demokráciaálmot. És később kiderült: a demokrácia és az új kabát ígérete helyett is maradt csupán az álom.

Várkonyi Balázs

Kiemelt kép: Fortepan

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.