Meteor

Továbbra is él a veszélyjelzés a viharok miatt

Továbbra is él a veszélyjelzés a viharok miatt

2021. július 19., hétfő
Továbbra is él a veszélyjelzés a viharok miatt

A hőség okozta nehézségekből épp csak fellélegezhetünk a hidegfrontnak köszönhetően, azonban egyelőre nem nyugodhatunk meg teljesen, ha az időjárásra gondolunk: az ország egészére, így Szeged környékére is riasztás van érvényben a viharos időjárás miatt.

Az ország nyugati, északnyugati tájain fokozatosan stabilizálódik a légkör, másutt a zivatarokból álló rendszerből viszont további ismétlődő zivatarok kialakulására lehet számítani, amelyek száma az esti óráktól fokozatosan csökken. Az elsődleges veszélyforrás a felhőszakadás lesz, rövid idő alatt 25-30 mm, helyenként akár 50 mm-t meghaladó csapadék is hullhat, emellett néhol jégeső (általában 1-2 cm, néhol esetleg nagyobb átmérő), viharos (60-80 km/h, néhol ezt meghaladó sem kizárt) széllökés is társulhat a zivatarokhoz.

Szeged környékére elsőfokú riasztás van érvényben, az előrejelzés szerint zivatarra és felhőszakadásra lehet számítani a nap folyamán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívja a figyelmet, hogy a figyelmeztető előrejelzés és riasztás nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján, ennek ellenére nem árt az elővigyázatosság.

Ábra: OMSZ

Első szint (sárga)
Az ebbe a kategóriába sorolt időjárási események nem szokatlanok, de potenciális veszélyt jelenthetnek, ezért tanácsos elővigyázatosnak, óvatosnak lenni, főként az időjárási hatásoknak jobban kitett tevékenységek során. Különösen a bizonytalanabb kimenetelű, gyorsan változó időjárási helyzetekben célszerű a szokásosnál gyakrabban és részletesebben tájékozódni a várható időjárás felől.

Országos Meteorológiai Szolgálat

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.