Továbbra is él a veszélyjelzés a viharok miatt

Ne hagyják otthon esernyőiket!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hőség okozta nehézségekből épp csak fellélegezhetünk a hidegfrontnak köszönhetően, azonban egyelőre nem nyugodhatunk meg teljesen, ha az időjárásra gondolunk: az ország egészére, így Szeged környékére is riasztás van érvényben a viharos időjárás miatt.

Az ország nyugati, északnyugati tájain fokozatosan stabilizálódik a légkör, másutt a zivatarokból álló rendszerből viszont további ismétlődő zivatarok kialakulására lehet számítani, amelyek száma az esti óráktól fokozatosan csökken. Az elsődleges veszélyforrás a felhőszakadás lesz, rövid idő alatt 25-30 mm, helyenként akár 50 mm-t meghaladó csapadék is hullhat, emellett néhol jégeső (általában 1-2 cm, néhol esetleg nagyobb átmérő), viharos (60-80 km/h, néhol ezt meghaladó sem kizárt) széllökés is társulhat a zivatarokhoz.

Szeged környékére elsőfokú riasztás van érvényben, az előrejelzés szerint zivatarra és felhőszakadásra lehet számítani a nap folyamán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívja a figyelmet, hogy a figyelmeztető előrejelzés és riasztás nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján, ennek ellenére nem árt az elővigyázatosság.

Ábra: OMSZ

Első szint (sárga)
Az ebbe a kategóriába sorolt időjárási események nem szokatlanok, de potenciális veszélyt jelenthetnek, ezért tanácsos elővigyázatosnak, óvatosnak lenni, főként az időjárási hatásoknak jobban kitett tevékenységek során. Különösen a bizonytalanabb kimenetelű, gyorsan változó időjárási helyzetekben célszerű a szokásosnál gyakrabban és részletesebben tájékozódni a várható időjárás felől.

Országos Meteorológiai Szolgálat

Előző sztori

Július 29-ig pótlóbuszok lesznek a Budapest-Szeged vasútvonal egy szakaszán

Következő sztori

Stabilak a járványadatok a hétvégéről