Szúnyoginvázióra felkészülni!

Az esős időt követően megszaporodik a vérszívók száma

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A héten országszerte jellemző volt a csapadékos időjárás, ami kedvező életfeltételeket biztosít a szúnyogok elszaporodására, ráadásul a rossz időben a katasztrófavédelem munkatársai sem tudják elvégezni a gyérítéseket. Most például csak a múlt héten elmaradt alkalmakat pótolják be, ütemterv erre a hétre nem készült.

A következő hetekben a szúnyogártalmat az esőzés és a Dunán levonuló árhullám fogja meghatározni. A szúnyogok tömeges elszaporodásához elegendő, ha a gátakon belül néhány centiméteres víztestek alakulnak ki – tájékoztat minket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság weboldala. Ezeken a területeken rengeteg szúnyogtojás van, amelyből a víz hatására hét-tíz nap alatt kifejlődnek a vérszívók.

A héten kizárólag az előzőleg elmaradt kezeléseket pótolják Sopron környékén, valamint Csongrád-Csanád megye néhány településén.

A mai nap folyamán Csanytelek, Csongrád és Mindszent, július 22-én, azaz holnap pedig Baks és Mártély településeken lesz földi kémiai szúnyoggyérítés.

Esős időt követően nemcsak a tavak és folyók mentén fejlődnek szúnyoglárvák, hanem szinte bármilyen vízben. Emiatt is fontos, hogy a ház körüli tenyészőhelyeket megszüntessük, hiszen ezeket a központi szúnyoggyérítés csak részben éri el. Célszerű azokat a kerti tárgyakat, amelyekben megáll az esővíz kiüríteni, vagy lefedni. A ház körüli vízelvezető árkokat is érdemes rendben tartani, hiszen egy karbantartott árok csökkenti egy villámárvíz kialakulásának esélyét, és ha nem áll benne a víz, akkor szúnyogok sem fejlődnek benne.

Az idei évben egy erősebb szúnyoginvázióval indult a június, amelyet az akkor már másfél hónapja végzett biológiai lárvagyérítés és a kifejlett szúnyogok elleni védekezés sikeresen csökkentett. Júliusra az ország legtöbb részén lecsökkent a szúnyogok egyedszáma.

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Előző sztori

A szerb embercsempészt 21 migránssal kapták el

Következő sztori

A tökéletes táska minden alkalomra – hogyan találom meg a megfelelő cipőt ebben a szezonban?