Közérdekű

Szúnyoginvázióra felkészülni!

Szúnyoginvázióra felkészülni!

2021. július 21., szerda
Szúnyoginvázióra felkészülni!

A héten országszerte jellemző volt a csapadékos időjárás, ami kedvező életfeltételeket biztosít a szúnyogok elszaporodására, ráadásul a rossz időben a katasztrófavédelem munkatársai sem tudják elvégezni a gyérítéseket. Most például csak a múlt héten elmaradt alkalmakat pótolják be, ütemterv erre a hétre nem készült.

A következő hetekben a szúnyogártalmat az esőzés és a Dunán levonuló árhullám fogja meghatározni. A szúnyogok tömeges elszaporodásához elegendő, ha a gátakon belül néhány centiméteres víztestek alakulnak ki - tájékoztat minket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság weboldala. Ezeken a területeken rengeteg szúnyogtojás van, amelyből a víz hatására hét-tíz nap alatt kifejlődnek a vérszívók.

A héten kizárólag az előzőleg elmaradt kezeléseket pótolják Sopron környékén, valamint Csongrád-Csanád megye néhány településén.

A mai nap folyamán Csanytelek, Csongrád és Mindszent, július 22-én, azaz holnap pedig Baks és Mártély településeken lesz földi kémiai szúnyoggyérítés.

Esős időt követően nemcsak a tavak és folyók mentén fejlődnek szúnyoglárvák, hanem szinte bármilyen vízben. Emiatt is fontos, hogy a ház körüli tenyészőhelyeket megszüntessük, hiszen ezeket a központi szúnyoggyérítés csak részben éri el. Célszerű azokat a kerti tárgyakat, amelyekben megáll az esővíz kiüríteni, vagy lefedni. A ház körüli vízelvezető árkokat is érdemes rendben tartani, hiszen egy karbantartott árok csökkenti egy villámárvíz kialakulásának esélyét, és ha nem áll benne a víz, akkor szúnyogok sem fejlődnek benne.

Az idei évben egy erősebb szúnyoginvázióval indult a június, amelyet az akkor már másfél hónapja végzett biológiai lárvagyérítés és a kifejlett szúnyogok elleni védekezés sikeresen csökkentett. Júliusra az ország legtöbb részén lecsökkent a szúnyogok egyedszáma.

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.