Kultúra

SZIN: fél évszázada biztos pont a nyári fesztiválnaptárban

SZIN: fél évszázada biztos pont a nyári fesztiválnaptárban

2021. július 11., vasárnap
SZIN: fél évszázada biztos pont a nyári fesztiválnaptárban

Persze zord idők jártak akkor. Mégis, itt nem volt gátja a görcsmentes szórakozásnak, akkor sem, ha az olykor vad fordulatokat vett. Szegeden a tűrt, sőt, tiltott együttesek is felléphettek. A forradalminak tűnő kezdeményezés az állampárt peremvidékén lévő Kommunista Ifjúsági Szövetség helybéli embereitől származott. Ötletük a szocialista ortodoxia fellegvárában különösképp merész volt. De igazuk lett. Bevált.

Munkásőrzenekar, díszemelvény

A hazai fesztiváltörténelem csírája: a Széchenyi téren a párt- és tanácsi vezetők előtt fiatalok vonulnak, feldíszített teherautókon élőképeket alkotnak, mosolyogva integetnek a díszemelvényen álldogáló fejeseknek. A munkásőrök fúvószenekara indulókat játszik, bizarr ez egy ifjúsági rendezvényen. Az első SZIN-korszak nem tipikus fesztiválhangulatú. Mindössze két napos – vagyis csak egy estét átölelő – program volt. Karnevál volt a magja, a központi rendezvénye, s az első nagy vonulás mérsékelt lelkesedés mellett zajlott. Este aztán kitört az őrület. „Akkoriban nyílt a Szeged Bár és Étterem. Egy fergeteges sikerű táncestet szerveztek. Ekkor engedtek ki ennyi fiatalt először egyszerre az utcára” – emlékezett később az éjszakába nyúló tombolásra a rockélet ikonikus figurája, a Gőzerő alapítója, a négy éve sajnos örökre elment legendás Papa: Szurdi Zsolt.

Villantottak, de mekkorát!

A „létező szocializmus” éveiben a szegedi nyár törvényszerűen békés volt. A belé foglalt ékkő, az ifjúsági napok szintén. Na ja, az Ifjú Gárda felügyelte. Persze a háttérben ott volt a politikai rendőrség, civilben, és kellő számú fakabát. A hivatalos részt a kivezényelt „vatta” fegyelmezetten végignézte, azt is, ahogy a karneváli felvonulás gyermeteg élőképeiben a kiszes brigádok népnevelő tanmeséket jelenítenek meg. Például a Zil teherautó platóján a fegyverek szerszámmá alakulnak: elöl katona betölt, hátul munkás kiemel, volt fegyver, nincs fegyver, csak szerszám. A bátrabbak vinnyogva röhögtek. Még mindig Papa-emlékidézés: „Kiderült, hogy egy helyszín és egy este nem elég. A KISZ-nek mint ifjúsági szervezetnek valamit villantania kellett a fiataloknak. 1969-től rohammal vette be a Tisza-partot a rendezvény. A rakparton aztán 50-100 ezer ember várta a menetet.”

A tudósító és a valóság

„Megmozdultak a fiúk és lányok, az ország ifjúkommunistái, hogy eljöjjenek erre a nagyszerű randevúra. (…) De nem csupán városnéző turizmus ez az országos ifjúsági seregszemle, hanem politikai demonstráció és kulturális misszió is” – ekként áradozott a Délmagyar tudósítója 1974-ben. És a valóság: semmi ifjúkommunista „seregszemle”, semmi politikai demonstráció (na jó, kirakatelemként épp csak egy kevés), a „kulturális misszió” pedig abban merült ki, hogy az ifjúgárdisták időnként néhány palimadárral összeszedették az eldobált sörösüvegeket. A sokfelől érkezők tömege pár napig elengedhette magát, retorzió nélkül. Az államhatalom alighanem feszültséglevezető szelepnek szánta a SZIN-t. Már rég nem „szelep”, hanem országos hírű sikerfesztivál. Augusztusban, szokásos szezonzáróként, jön!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.