Közélet

Szándékosan időzítheti az iskolakezdésre a Stefánia feltúrását a városvezetés

Szándékosan időzítheti az iskolakezdésre a Stefánia feltúrását a városvezetés

2021. július 20., kedd
Szándékosan időzítheti az iskolakezdésre a Stefánia feltúrását a városvezetés

Június közepén vette kezdetét az a hatalmas beruházás, amely részeként teljesen átalakul az Oskola utca és a Stefánia. A tervek szerint a rekonstrukció egy évig tart majd, fókuszában a kerékpárosok biztonságának növelése és a Szeged-Újszeged közötti forgalom gyorsítása áll, de most leginkább háborús állapotok idéz a város egyik legforgalmasabb csomópontja. A munkálatok jelenleg az Oskola utcán folynak, a Stefánián kora ősszel jelennek meg a munkagépek.

Ügyeskedés a pénzekkel

Német Ferenc, fideszes önkormányzati képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós forrásokban szerepel egy bizonyos kártérítési igény, amit abban az esetben is le lehet hívni, hogyha az építkezés során a környező üzletek forgalma megcsappan. A politikus úgy tudja, a tömegközlekedési forgalom kiesésére is kártérítési igényt formálhat a város.

– Ha nyáron túrják fel a csomópontot, akkor alacsonyabb a kártérítési összeg, mint ősszel, az iskolakezdéskor, hiszen akkor nagyobb a trolibuszforgalom.

Ősztől hétköznaponként napi 375 ezer forintot hívhat le a város, míg, ha nyáron, a holtszezonban túrnák fel az utat, akkor naponta 200 ezer forintra pályázhatna a városvezetés. Ráadásul a kieső járatokat pótlóbuszokkal helyettesítik, amelyek üzemeltetése lényegesen kevesebbe kerül, mint a kötöttpályás járműveké

– magyarázta a politikus.

Iskolakezdésre lesz teljes a káosz

A képviselő hangsúlyozta, ezzel a húzással pár száz millióért cserébe pont az iskolakezdésre bénítja meg a Szeged legforgalmasabb csomópontját a baloldali városvezetés. – Értem én, hogy így próbálnak plusz pénzhez jutni, de ennek a szegediek isszák meg a levét, hiszen képtelenség lesz a Belvárosi híd környékén közlekedni – fogalmazott.

Mennyi jut a vállalkozóknak?

–A szokásos hóeleji fogadóóránkon több, Oskolai utcai vállalkozó is arról panaszkodott, hogy nem tudnak kinyitni az építési munkálatok miatt. Nem értik, miért nem a karanténidőszakban végezték el a beruházást, amikor alapból zárva volt minden. Feltehetően a választásokra időzítik a látványberuházás befejezését. Nagy kérdés, hogy az Oskola utcai vállalkozók mennyit látnak az előbb említett kártérítési összegből – zárta gondolatait Német Ferenc.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.