Gazdaság

Mégis lehet adományozni névtelenül: a kormány visszavonta a módosítást!

Mégis lehet adományozni névtelenül: a kormány visszavonta a módosítást!

2021. július 17., szombat
Mégis lehet adományozni névtelenül: a kormány visszavonta a módosítást!

Módosítás helyett teljes egészében visszavonta az Orbán-kormány azt a rendeletet, amely megtiltotta, hogy civil szervezeteknek névtelenül lehessen adományozni Magyarországon – derül ki a Magyar Közlöny friss számából.

https://szegedma.hu/2021/07/a-kormany-megtiltotta-a-nevtelen-adomanyozast

A tilalom mindössze két hétig volt hatályban - írja az Index. A kabinet azt írta elő benne, hogyaz egyesületeknek és az alapítványoknak kötelezően fel kell tüntetniük, kitől mennyi pénzt kaptak. Mindenféleképpen neveket kellett feltüntetni, még akkor is, ha a pénz cégtől vagy más szervezettől érkezett.Meg kellett jelölni, hogy ki áll az adományozó mögött, illetve cégek esetében fel kell tüntetni azoknak a tulajdonos személyeknek a nevét, akiknek legalább 25 százaléknyi részesedésük van benne. Természetes személy hiányában az adományozó vezető tisztségviselőjének nevét kellett feltüntetni.

A tilalom hatalmas felháborodást keltett - emlékeztet a lap, az Átlátszó az Alkotmánybírósághozfordultmiatta, feltevése szerint az Orbán-kormány célja ugyanis az volt, hogy elriassza a magánszemélyeket a civil szervezetek támogatásától. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára egy Facebook-posztban azt állította, a cél az átláthatóság megteremtése.Jelezteazt is, a rendeletet módosítani fogják, 500 ezer forint alattitámogatásesetén az adományozókat nem kell feltüntetni majd. Ezt követte a 437/2021. (VII. 16.) rendelet, a mostani visszavonás, amely ma hatályba is lépett.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.